fbpx

Fit czekoladowe ciasto z jabłkami – szybkie, łatwe i bez cukru

by Kucharka w baletkach

Fit czekoladowe ciasto z jabłkami to najłatwiejsze ciasto, które ostatnio stworzyłam. Nie potrzeba do niego wiele składników. Do tego robi się je bardzo szybko i łatwo. A miksera używamy dosłownie kilka minut.

Do tego ciasta zainspirowały mnie nie tylko miski jabłek, które piętrzą się w mojej kuchni. Notabene, kocham jabłka, zjem i przerobię każdą ilość, a moi najbliżsi po prostu bardzo wzięli sobie to do serca i non stop mi je dostarczają ;)

Zainspirowało mnie bowiem też ciasto, które w liceum czy gimnazjum często piekłam na weekend. W moim domu znane było jako ciasto amerykańskie. Nie mam pojęcia, skąd się wzięła ta nazwa, bo nie było w nim nic amerykańskiego. Może gdyby to jeszcze było ciasto typu brownie. Jednak, dużo bliżej mu było do naszego rodzimego murzynka ;)

Potem okazało się, że to ciasto znane jest bardziej jako salceson. Rozumiem ideę, ale kompletnie odtrąca mnie ta nazwa. Salceson to coś, czego bym w życiu nie chciała widzieć na talerzu. A na pewno już nie w słodkiej formie. Nie pasowała mi więc kompletnie ta nazwa do czegoś słodkiego i pysznego.

Fit czekoladowe ciasto z jabłkami zaskakuje prostotą i smakiem

Jednak, zwał jak zwał. Ja zamiast bawić się w wymyślne nazwy, proponuję Wam po prostu fit czekoladowe ciasto z jabłkami. Jestem pewna, że pozytywnie zaskoczy Was swoją prostotą i smakiem.

Ciasto robi się bardzo szybko i łatwo. Wychodzi lekko puszyste, soczyste od jabłek, fajnie czekoladowe i słodkie. I bardzo uzależniające ;) Choć połączenie jabłek i czekolady nie jest oczywiste, zapewniam, że warto spróbować. Wiadomo, że jabłka najbardziej lubią się z cynamonem, co nadwykorzystuję w szarlotkach, jak zdrowsza szarlotka z kruszonką ;)

Jednak, kakao też super pasuje. Dodatkowo, dzięki dużej ilości jabłek ciasto jest fajnie wilgotne i smakuje bardzo świeżo. Jeżeli chcecie dodać nieco chrupkości do niego, warto wrzucić troszkę posiekanych orzechów włoskich. Jednak, nie przesadzajcie z ilością, bo już jabłka i daktyle dodają ciężkości ciastu, przez co troszkę trudniej mu urosnąć ;)

Jednak, wersja bez orzechów już jest naprawdę cudowna i bardzo polecam. Zapraszam :)

Fit czekoladowe ciasto z jabłkami

Drukuj
Liczba porcji: 10 (tortownica o średnicy 24 cm) Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorii 5b, 38w, 3t, 3bł na porcję
Ocena 3.8/5
( 5 głos )

SKŁADNIKI

  • 225 g suszonych daktyli
  • 3 duże jabłka (u mnie szara reneta, ok. 600 g)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 180 g mąki orkiszowej lub pszennej
  • 20 g kakao naturalnego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka mleka (ok. 200 ml)
  • ew. garść posiekanych orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE

  1. Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odciskamy z wodą pozostawiając 2-3 łyżki. Miksujemy blenderem na jednolitą masę.
  2. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni.
  3. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
  4. W dużej misce umieszczamy jajka. Ubijamy je mikserem ok. 2-3 minuty.
  5. Do jajek dodajemy daktyle oraz olej. Miksujemy krótko i odstawiamy.
  6. W osobnej misce mieszamy mąkę, kakao, proszek i sodę. Dodajemy do jajek z daktylami razem z mlekiem. Mieszamy dokładnie łyżką lub mikserem.
  7. Dodajemy jabłka i ew. orzechy włoskie posiekane. Mieszamy.
  8. Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy.
  9. Pieczemy 40-45 minut w rozgrzanym piekarniku. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy już jest ok. Jeśli tak, wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i studzimy ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy.
  10. Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego :)

coś na dokładkę?

7 komentarzy

Julia 2 lutego 2022 - 06:12

Robię już drugi raz to ciasto i za każdym razem zachwycam się smakiem!
Z jabłek polecam szare renety….idealnie pasują.
Bardzo dziękuję za przepis!😀

Odpowiedz
Marcela 8 maja 2022 - 11:24

Pytanie mam co się robi z mlekiem?? Do popicia ciasta jest?? Bo patrzę w przepis i w składnikach jest A dalej znika. Jestem w trakcie robienia ciasta.

Odpowiedz
Kucharka w baletkach 9 maja 2022 - 08:53

Mleko jest wspomniane w punkcie 6 przygotowania – […] do jajek z daktylami razem z mlekiem. Mieszamy […]. Mam nadzieję, że zauważyła Pani później i że ciasto wyszło :)

Odpowiedz
Ola 18 stycznia 2023 - 15:40

Czy ciasto pieczemy do suchego patyczka?

Odpowiedz
Kucharka w baletkach 20 stycznia 2023 - 11:24

Tak, ale tak, żeby surowe ciasto nie zostawało na patyczku. Samo ciasto jest dość wilgotne, więc patyczek też może taki być, ale jeśli nic się do niego nie klei, to znaczy, ze jest ok :)

Odpowiedz
Magda 8 listopada 2022 - 21:14

Czy można pominąć daktyle ? Ewentualnie czym je zamienić?

Odpowiedz
Kucharka w baletkach 9 listopada 2022 - 07:23

Hmm w tym cieście daktyle to trochę baza, więc nigdy nie próbowałam zmieniać. Myślę, że gdybym miała próbować to zamiast daktyli dałabym 2 dojrzałe banany zmiksowane na papkę i 1 łyżkę kakao więcej :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close