fbpx

Fit czekoladowe ciasto z jabłkami – szybkie, łatwe i bez cukru

by Kucharka w baletkach

Fit czekoladowe ciasto z jabłkami to najłatwiejsze ciasto, które ostatnio stworzyłam. Nie potrzeba do niego wiele składników. Do tego robi się je bardzo szybko i łatwo. A miksera używamy dosłownie kilka minut.

Do tego ciasta zainspirowały mnie nie tylko miski jabłek, które piętrzą się w mojej kuchni. Notabene, kocham jabłka, zjem i przerobię każdą ilość, a moi najbliżsi po prostu bardzo wzięli sobie to do serca i non stop mi je dostarczają ;)

Zainspirowało mnie bowiem też ciasto, które w liceum czy gimnazjum często piekłam na weekend. W moim domu znane było jako ciasto amerykańskie. Nie mam pojęcia, skąd się wzięła ta nazwa, bo nie było w nim nic amerykańskiego. Może gdyby to jeszcze było ciasto typu brownie. Jednak, dużo bliżej mu było do naszego rodzimego murzynka ;)

Potem okazało się, że to ciasto znane jest bardziej jako salceson. Rozumiem ideę, ale kompletnie odtrąca mnie ta nazwa. Salceson to coś, czego bym w życiu nie chciała widzieć na talerzu. A na pewno już nie w słodkiej formie. Nie pasowała mi więc kompletnie ta nazwa do czegoś słodkiego i pysznego.

Fit czekoladowe ciasto z jabłkami zaskakuje prostotą i smakiem

Jednak, zwał jak zwał. Ja zamiast bawić się w wymyślne nazwy, proponuję Wam po prostu fit czekoladowe ciasto z jabłkami. Jestem pewna, że pozytywnie zaskoczy Was swoją prostotą i smakiem.

Ciasto robi się bardzo szybko i łatwo. Wychodzi lekko puszyste, soczyste od jabłek, fajnie czekoladowe i słodkie. I bardzo uzależniające ;) Choć połączenie jabłek i czekolady nie jest oczywiste, zapewniam, że warto spróbować. Wiadomo, że jabłka najbardziej lubią się z cynamonem, co nadwykorzystuję w szarlotkach, jak zdrowsza szarlotka z kruszonką ;)

Jednak, kakao też super pasuje. Dodatkowo, dzięki dużej ilości jabłek ciasto jest fajnie wilgotne i smakuje bardzo świeżo. Jeżeli chcecie dodać nieco chrupkości do niego, warto wrzucić troszkę posiekanych orzechów włoskich. Jednak, nie przesadzajcie z ilością, bo już jabłka i daktyle dodają ciężkości ciastu, przez co troszkę trudniej mu urosnąć ;)

Jednak, wersja bez orzechów już jest naprawdę cudowna i bardzo polecam. Zapraszam :)

Drukuj

Fit czekoladowe ciasto z jabłkami

Liczba porcji: 10 (tortownica o średnicy 24 cm) Czas przygotowania: Wartości odżywcze 200 kalorii, 5b, 38w, 3t, 3bł (w gramach)

SKŁADNIKI

  • 225 g suszonych daktyli
  • 3 duże jabłka (u mnie szara reneta, ok. 600 g)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 180 g mąki orkiszowej lub pszennej
  • 20 g kakao naturalnego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka mleka (ok. 200 ml)
  • ew. garść posiekanych orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE

  1. Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odciskamy z wodą pozostawiając 2-3 łyżki. Miksujemy blenderem na jednolitą masę.
  2. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni.
  3. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
  4. W dużej misce umieszczamy jajka. Ubijamy je mikserem ok. 2-3 minuty.
  5. Do jajek dodajemy daktyle oraz olej. Miksujemy krótko i odstawiamy.
  6. W osobnej misce mieszamy mąkę, kakao, proszek i sodę. Dodajemy do jajek z daktylami razem z mlekiem. Mieszamy dokładnie łyżką lub mikserem.
  7. Dodajemy jabłka i ew. orzechy włoskie posiekane. Mieszamy.
  8. Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy.
  9. Pieczemy 40-45 minut w rozgrzanym piekarniku. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy już jest ok. Jeśli tak, wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i studzimy ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy.
  10. Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego :)

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close