fbpx

Fit sernik z jabłkami na spodzie daktylowym

by Kucharka w baletkach

Fit sernik z jabłkami na spodzie daktylowym to mój ulubieniec jesieni.

Bardzo trudno mi wybrać ulubione ciasto. Czasem wydaje mi się, że to szarlotka z kruszonką. Innym razem, że to zdecydowanie klasyczny puszysty sernik, na przykład sernik z musem daktylowym. Potem jednak przypomina mi się, że kocham też ciasto marchewkowe i wszystkie ciasta z dyni.

Reasumując, nie umiem wybrać ulubionego ciasta. I przez to ciężko mi też wybrać, które mam upiec. Szczególnie w jesieni, kiedy mamy jabłka, dynię i marchewkę. Ta obfitość zdecydowanie nie ułatwia wyboru ;) Więc piekę dużo, piekę różnie, a często też staram się łączyć różne ciasta. I tak właśnie powstał ten zdrowy sernik bez cukru.

Fit sernik z jabłkami to idealny sernik na jesień

Sernik z jabłkami w wersji tradycyjnej pojawił się na blogu już bardzo dawno. Pamiętam, że powtarzałam go potem wielokrotnie, bo moi najbliżsi go pokochali. Ja oczywiście też ;)

Postanowiłam jednak uzdrowić ten przepis i przygotować wersję bez cukru. I muszę przyznać, że wyszedł naprawdę pyszny, apetyczny i bardzo jesienny sernik, który na pewno skradnie Wasze serca.

Spód jest inspirowany moim ukochanym idealnym chlebkiem bananowym, ale postarałam się, żeby banany nie dominowały, tylko z daktylami dodawały słodyczy i odpowiedniej konsystencji.

Na spodzie mamy bardzo grubą warstwą jabłek. Szczerze powiedziawszy kiedy pierwszy raz robiłam ten sernik i wykładałam te jabłka w mojej głownie pojawiła się myśl „nie, to nie może się udać”. Jabłek było bardzo dużo i cudem uniknęłam zakalca. W przepisie dopracowanym już zmniejszam troszkę ilość, żeby jabłka nie dominowały. Wiem, że nie każdy jest takim wielkim jabłkożercą jak ja ;)

I wisienką na torcie jest delikatna lekko puszysta masa sernikowa na wierzchu. Dodaje ona delikatności całości i cudownie pasuje do słodko-kwaskowatej masy jabłkowej i mięciutkiego spodu. Sernik marzenie. Polecam serdecznie i zapraszam :)

Drukuj

Fit sernik z jabłkami na spodzie daktylowym

Liczba porcji: 10 (tortownica o średnicy 24 cm) Czas przygotowania: Wartości odżywcze 251 kalorii, 13b, 37w, 5t, 2bł (w gramach)

SKŁADNIKI

Spód:

  • 100 g suszonych daktyli
  • 2 dojrzałe banany (ok. 200 g miąższu)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła orzechowego (ok. 25g)
  • 150 g mąki orkiszowej lub pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

Jabłka:

  • 800 g obranych jabłek (u mnie antonówki)
  • 50 g daktyli suszonych
  • 2 łyżeczki cynamonu

Masa serowa:

  • 500 g twarogu półtłustego zmielonego
  • 2 jajka
  • 100 g erytrolu lub ksylitolu
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

PRZYGOTOWANIE

Spód:

  1. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Następnie dokładnie odciskamy wodę i przekładamy je do miski.
  2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  3. Do daktyli dodajemy obrane i pokrojone w plasterki banany. Dodajemy masło orzechowe i wbijamy jajko. Wszystko miksujemy razem blenderem do całkowitego dokładnego połączenia.
  4. Do masy dodajemy mąkę, proszek, sodę. Wszystko mieszamy łyżką lub trzepaczką do dokładnego połączenia. Przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Spód pieczemy przez ok. 20 minut w rozgrzanym piekarniku.

Jabłka:

  1. Daktyle zalewamy ½ szklanki wrzątku i odstawiamy na 15 minut.
  2. Następnie rozgniatamy je widelcem i mieszamy z wodą, w której je moczyliśmy.
  3. Jabłka kroimy w plasterki i wrzucamy do garnka. Dodajemy cynamon i daktyle razem z wodą. Całość zagotowujemy mieszając, zmniejszamy ogień i dusimy, aż jabłka będą miękkie.
  4. Wykładamy je równomiernie na podpieczony spód.

Masa serowa:

  1. Wszystkie składniki łączymy mikserem miksując na najwyższych obrotach.
  2. Wykładamy ostrożnie na wierzch jabłek. Pieczemy ok. 40-45 minut w 180 stopniach.
  3. Wyjmujemy, odstawiamy i studzimy (najlepiej przez całą noc). Przechowujemy w lodówce. Smacznego :)

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close