Fit placki ze śliwkami to mała propozycja na powolne rozpoczynanie jesieni. Przyznam Wam szczerze, że śliwki nigdy nie były moimi ulubionymi owocami. Generalnie nie przepadam za sprężystymi owocami typu śliwki czy winogrona w wersji na surowo. Postanowiłam więc wrzucić śliwki do placków i okazało się to cudownym pomysłem.
Jeżeli zaglądacie tu już od jakiegoś czasu, wiecie, że bardzo lubię maczać kawałki owoców w plackach. Najczęściej robię to z jabłkami smażąc na przykład placki jogurtowe z jabłkami. Czasem też jesienią zdarzają się sernikowe placki z gruszkami. Placki ze śliwkami to więc kolejna propozycja na jesienne placki, które pomogą wstać z łóżka ;)
Fit placki ze śliwkami przygotowałam tym razem na mące sezamowej. Jeżeli jej nie macie, możecie użyć spokojnie mąki z innych orzechów – usmażyć na przykład placki z mąki migdałowej albo z orzechów włoskich. Możecie też użyć mąki z ciecierzycy albo nawet zwykłej mąki pszennej, ale uważajcie na mąkę kokosową, bo akurat ona jest bardzo kapryśna ;)
Jednak, bardzo polecam Wam zakupienie mąki sezamowej. Ma bardzo wyrazisty orzechowy cierpko-słodki smak, który idealnie pasuje do śliwek i cynamonu. Została mi polecona przez mojego szefa i od tego czasu kupiłam ją już trzykrotnie. Jeżeli nawet przygotowujecie te placki ze zwykłej mąki, oblejcie je chociaż pastą sezamową, czyli tahini na wierzchu :)
Te placki ze śliwkami są naprawdę ekspresowe. Bardzo sezamowe, mięciutkie z kawałkami soczystej śliwki, która pod wpływem temperatury robi się słodsza i dużo lepsza. Bardzo polecam i zapraszam – fit placki idealne na jesień przed Wami :)
SKŁADNIKI
- 80 g mąki sezamowej lub migdałowej
- 40 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 4 śliwki
PRZYGOTOWANIE
- Mąki mieszamy z proszkiem.
- Do mieszanki mąk dodajemy mleko, jajko, syrop i cynamon. Mieszamy dokładnie do połączenia. Jeżeli ciasto wyjdzie ciut za gęste dodajemy kilka łyżek wody.
- Śliwki kroimy na cienkie plasterki.
- Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię. Łyżką nabieramy porcje ciasta i formujemy placki. Na każdym układamy plasterki śliwek. Smażymy na średnim ogniu ok. 1-2 minuty.
- Podajemy na talerzu z syropem / masłem orzechowym / miodem / jogurtem. Smacznego :)
1 komentarz
Bardzo smakowite placuszki. Z mąki sezamowej jeszcze nigdy nie robiłam, ale wypróbuję bardzo chętnie. :)