fbpx

Budyń jaglany z musem truskawkowym, czyli zdrowy wegański deser na sezon truskawkowy

by Kucharka w baletkach

Budyń jaglany z musem truskawkowym to idealny roślinny deser na truskawkowy sezon.

Wiem, że na początku sezonu najlepiej smakują truskawki bez niczego. Nie mam pojęcia, jak kiedyś mogłam jeść je maczając w cukrze, bo przecież bez niczego smakują idealnie.

Jednak po jakimś czasie nachodzi już ochota na makaron z twarogiem i truskawkami czy piękne placuszki z truskawkami na śniadanie. U mnie też króluje owsianka z musem truskawkowym, na którą lubię wrzucić też borówki.

I ten mus truskawkowy zainspirował mnie do stworzenia przepysznego zdrowego wegańskiego deseru. Powstał więc pyszny waniliowy gesty budyń z dodatkiem lekkiego słodko-kwaskowatego musu z truskawek na wierzchu.

Budyń jaglany z musem truskawkowym to zbalansowany wegański deser

Budyń jaglany z musem truskawkowym w pucharku

Nigdy nie byłam fanką tradycyjnego budyniu. Kiedy mama robiła to się zjadło, ale dużo bardziej skłaniałam się ku kiślowi. Jednak budyń jaglany to już inna historia i często się u mnie pojawia.

Budyń jaglany można zrobić w wersji roślinnej albo tradycyjnej. Z wersji roślinnych moim zdaniem najlepiej sprawdza się mleko sojowe z dodatkiem wanilii, mleko owsiane lub migdałowe. Na każdym wyjdzie, więc można kombinować i szukać swojego faworyta.

Sam budyń jest gęsty, lekko waniliowy i sycący. I to właśnie mus truskawkowy dodaje mu lekkości, słodkości i odrobiny kwaskowatości. Dzięki temu otrzymujemy idealnie zbalansowana wegański deser, który świetnie sprawdzi się na letni podwieczorek.

Budyń jaglany z musem truskawkowym

Drukuj
Liczba porcji: 2 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 390 kalorii 15b, 69w, 7t, 6bł (w gramach)
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

  • 100 g suchej kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka dowolnego (ok. 500 ml)
  • 2 łyżki erytrolu, ksylitolu lub cukru
  • nasionka z 1/5 laski wanilii
  • 200 g truskawek
  • ew. 1 łyżka miodu lub syropu klonowego

PRZYGOTOWANIE

  1. Suchą kaszę jaglaną możemy najpierw przelać 2 razy wrzątkiem, żeby pozbyć się goryczki. Ja to robię bardzo rzadko.
  2. Kaszę wrzucamy do małego rondelka. Dodajemy mleko i doprowadzamy do wrzenia. Uważamy, żeby nie wykipiało, zmniejszamy ogień na średni i dusimy ok. 15 minut, aż kasza wchłonie mleko i zrobi się miękka.
  3. Odstawiamy na 15 minut do ostygnięcia. Po tym czasie miksujemy blenderem na jednolitą masę. Przekładamy do 2 szklanek lub kieliszków wyrównując wierzch.
  4. Do wysokiego naczynia wrzucamy truskawki oraz miód lub syrop i miksujemy blenderem na jednolity mus. Wylewamy na wierzch budyniu.
  5. Całość schładzamy ok 1-2 godziny. Smacznego :) 
Budyń jaglany z musem truskawkowym od góry

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close