Budyń jaglany z musem truskawkowym to idealny roślinny deser na truskawkowy sezon.
Wiem, że na początku sezonu najlepiej smakują truskawki bez niczego. Nie mam pojęcia, jak kiedyś mogłam jeść je maczając w cukrze, bo przecież bez niczego smakują idealnie.
Jednak po jakimś czasie nachodzi już ochota na makaron z twarogiem i truskawkami czy piękne placuszki z truskawkami na śniadanie. U mnie też króluje owsianka z musem truskawkowym, na którą lubię wrzucić też borówki.
I ten mus truskawkowy zainspirował mnie do stworzenia przepysznego zdrowego wegańskiego deseru. Powstał więc pyszny waniliowy gesty budyń z dodatkiem lekkiego słodko-kwaskowatego musu z truskawek na wierzchu.
Budyń jaglany z musem truskawkowym to zbalansowany wegański deser
Nigdy nie byłam fanką tradycyjnego budyniu. Kiedy mama robiła to się zjadło, ale dużo bardziej skłaniałam się ku kiślowi. Jednak budyń jaglany to już inna historia i często się u mnie pojawia.
Budyń jaglany można zrobić w wersji roślinnej albo tradycyjnej. Z wersji roślinnych moim zdaniem najlepiej sprawdza się mleko sojowe z dodatkiem wanilii, mleko owsiane lub migdałowe. Na każdym wyjdzie, więc można kombinować i szukać swojego faworyta.
Sam budyń jest gęsty, lekko waniliowy i sycący. I to właśnie mus truskawkowy dodaje mu lekkości, słodkości i odrobiny kwaskowatości. Dzięki temu otrzymujemy idealnie zbalansowana wegański deser, który świetnie sprawdzi się na letni podwieczorek.
SKŁADNIKI
- 100 g suchej kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka dowolnego (ok. 500 ml)
- 2 łyżki erytrolu, ksylitolu lub cukru
- nasionka z 1/5 laski wanilii
- 200 g truskawek
- ew. 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
PRZYGOTOWANIE
- Suchą kaszę jaglaną możemy najpierw przelać 2 razy wrzątkiem, żeby pozbyć się goryczki. Ja to robię bardzo rzadko.
- Kaszę wrzucamy do małego rondelka. Dodajemy mleko i doprowadzamy do wrzenia. Uważamy, żeby nie wykipiało, zmniejszamy ogień na średni i dusimy ok. 15 minut, aż kasza wchłonie mleko i zrobi się miękka.
- Odstawiamy na 15 minut do ostygnięcia. Po tym czasie miksujemy blenderem na jednolitą masę. Przekładamy do 2 szklanek lub kieliszków wyrównując wierzch.
- Do wysokiego naczynia wrzucamy truskawki oraz miód lub syrop i miksujemy blenderem na jednolity mus. Wylewamy na wierzch budyniu.
- Całość schładzamy ok 1-2 godziny. Smacznego :)