Gryczane naleśniki ze szpinakiem, jajkiem i serem

Ferie i mój ukochany Toruń mnie troszkę pochłonęły, a działanie na blogu bez laptopa utrudnia sprawę, więc przepraszam za małą przerwę, ale próbuję tutaj dalej czarować w kuchni, a efekty będą na pewno widoczne na blogu :> A kiedy zawsze wracam na parę dni dłużej do Torunia muszę odwiedzić znaną naleśnikarnię (która wywodzi się właśnie stąd i właśnie tutaj serwuje najlepsze i największe naleśniki, sprawdźcie to koniecznie na własną rękę ;)). I pamiętam, że przez długi czas tam chodząc miałam swojego faworyta, któremu byłam wierna przez wiele miesięcy, ale teraz już został zastąpiony innym. Ale lubię czasem przypomnieć sobie jego smak w warunkach domowych i moja wersja prawie dorównuje oryginałowi – gryczane naleśniki ze szpinakiem, jajkiem i serem się kłaniają. A wiadomo też, że najlepsze naleśniki to te ze szpinakiem. A z serem żółtym i jajkiem to już poezja ;) I polecam zrobić je z mąki gryczanej, bo doskonale tutaj pasuje. Gryczane naleśniki ze szpinakiem, jajkiem i serem zapraszają :)

Gryczane naleśniki ze szpinakiem, jajkiem i serem

(4 sztuki)
Naleśniki:
~ 100 g mąki gryczanej
~ 1 jajko
~ 1/2 szklanki mleka
~ 1/2 szklanki wody
Jajko ubijamy lekko trzepaczką. Dodajemy resztę, dokładnie łączymy i odstawiamy na przynajmniej 15 minut. Smażymy 4 piękne naleśniki na rozgrzanej patelni.
Nadzienie:
~ 1 cebula
~ 400 g szpinaku mrożonego
~ 3-4 jajka ugotowane na twardo
~ 4 plastry sera żółtego
~ 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego (można świeży;))
~ sól, pieprz
~ olej do smażenia
Szpinak rozmrażamy (najlepiej wyjąć parę godzin przed z zamrażalnika ;)).
Na odrobinie oleju podsmażamy posiekaną drobno cebulę. Gdy się zeszkli wrzucamy szpinak. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Smażymy ok. 5 minut i rozkładamy na 4 naleśniki. Na każdym układamy jajka pokrojone w plasterki i plaster sera. Zawijamy wedle uznania. Wrzucamy jeszcze na chwilkę na rozgrzaną patelnię smażąc po 2-3 minuty z każdej strony, żeby ser się pięknie roztopił. Smacznego :)
Drukuj


3 thoughts on “Gryczane naleśniki ze szpinakiem, jajkiem i serem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *