Tarta ze szpinakiem, łososiem wędzonym i ricottą

Tarta ze szpinakiem, łososiem wędzonym i ricottą to tarta, która przez bardzo długi czas była moim ulubieńcem. Uwielbiam ricottę, a jej połączenie ze szpinakiem i łososiem to już naprawdę mistrzostwo. Generalnie ta tarta zapoczątkowała okres, kiedy nie chciałam używać do tart żadnych jogurtów i całkowicie porzuciłam robienie francuskich quiche ze śmietaną, bo ricotta okazała się najlepszym wypełnieniem do tarty, które pasuje do wszystkich warzyw i z każdym tworzy coś przepysznego. Moja tarta ze szpinakiem, łososiem wędzonym i ricottą ma dość nietypowy spód, bo z dodatkiem twarogu, ale bardzo polecam Wam go spróbować. Nie jest aż tak cudownie maślany jak tradycyjny, ale bardzo smaczny i wyrazisty. Zapraszam :-)

Tarta ze szpinakiem, łososiem wędzonym i ricottą

(tartownica o średnicy 22 cm)

Ciasto:
~ 100 g twarogu półtłustego (użyłam zmielonego)
~ 50 g masła
~ 100 g mąki (pełnoziarnistej)
~ szczypta soli

Wszystkie składniki łączymy w misce na jednolitą masę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na przynajmniej 1 godzinę.

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.

Ciastem wylepiamy spód i boki formy do tarty. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok. 15 minut.

Farsz:
~ 1 cebula
~ 100 g łososia wędzonego
~ 400 g świeżego szpinaku lub 200 g mrożonego
~ 100 g sera ricotta
~ 1 jajko
~ 1/2 kulki mozzarelli (ok. 60-60 g)
~ sól, pieprz
~ szczypta gałki muszkatołowej
~ 1 łyżka oliwy

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanej oliwie (można też dodać przeciśnięty przez praskę czosnek). Po 1-2 minutach dorzucamy szpinak i pokrojone plasterki łososia. Smażymy 3-4 minuty, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Doprawiamy gałką, solą i pieprzem.

Farsz przekładamy do podpieczonego spodu. Pieczemy dodatkowe 10 minut w rozgrzanym piekarniku. Posypujemy startą mozzarellą i podpiekamy dodatkowe 5 minut. Podajemy. Smacznego :-)

Drukuj


3 thoughts on “Tarta ze szpinakiem, łososiem wędzonym i ricottą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *