Tarta ze szpinakiem, łososiem wędzonym i ricottą

Najpierw miały być pierogi, ale skończyło się na tarcie. Zresztą może to i lepiej, bo choć lubimy pierogi, to zawsze jak lepimy je z mamą to zaczyna się bardzo fajnie: my jesteśmy bardzo radosne i zmotywowane, ale jednak po kilkunastym już zlepionym pierożku obydwie stwierdzamy, że mamy już dość, a jednak trzeba lepić dalej ;p A tartę robi się bardzo szybko i łatwo. Ale kiedyś na pewno wypróbuję ten farsz również w pierogach! Połączenie łososia wędzonego, ricotty i szpinaku wypatrzyłam w jakiejś gazetce i od razu wiedziałam, że na pewno nam posmakuje. Wszystko, co lubimy w jednym daniu. Nie mogło nie wyjść. Smakuje obłędnie! Zrobiłam mój ulubiony spód do tarty,ale jeśli wolicie możecie zrobić tradycyjny kruchy. Z każdym wyjdzie wspaniale ;)

Tarta ze szpinakiem, łososiem wędzonym i ricottą

Ciasto:
~ 100 g twarogu półtłustego (użyłam zmielonego)
~ 50 g masła
~ 100 g mąki (pełnoziarnistej)
~ szczypta soli

Wszystkie składniki łączymy i wkładamy do lodówki na przynajmniej godzinkę. 
Następnie wylepiamy spód formy i podpiekamy 15 minut w 190 stopniach.

Farsz:
~ 1 cebula
~ 200 g łososia wędzonego
~ 250 g świeżego szpinaku
~ 100 g ricotty
~ 1 jajko
~ 50 g mozzarelli
~ sól, pieprz

Posiekaną cebulę podsmażamy ze szpinakiem. Dodajemy pokrojone plasterki łososia. Wszystko smażymy kilka minut. Dodajemy ricottę i jajko. Dobrze mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Farszem wypełniamy podpieczony spód. Pieczemy 15 minut w 190 stopniach. 
Następnie rozkładamy pokrojoną mozzarellę i pieczemy jeszcze 5 minut. Smacznego ;)

Drukuj


3 thoughts on “Tarta ze szpinakiem, łososiem wędzonym i ricottą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *