fbpx

Sernik z musem śliwkowym – najłatwiejszy sernik z puszystym musem z powidłami

by Kucharka w baletkach

Sernik z musem śliwkowym to kolejna sezonowa odsłona sernika z musem, który najczęściej robię z musem z białej czekolady. U mnie w domu rodzinnym po prostu bardzo się lubi słodkie rzeczy. A biała czekolada idealnie zaspokaja ten słodyczowy głód ;)

Jednak, ostatnio postawiłam na bardziej sezonową wersję sernika. Do wyboru miałam wersję dyniową, którą już robiłam – sernik z musem dyniowym tutaj, która bardzo mnie kusiła. W końcu jesienią u mnie nie ma dnia bez dyni. A mój chłopak cały czas dowozi mi kolejne. A jak on nie dowiezie, to sama też zdobędę ;)

Miałam jednak ochotę na coś nowego. A z uwagi na to, że ostatnio próbuję przekonać się do śliwek, postanowiłam na wersję śliwkową. I to był bardzo udany i jesienny sernik z musem.

Sernik z musem śliwkowym idealny na jesień

Sernik z musem śliwkowym- kawałek na talerzu w tle z całością

Choć sam mus śliwkowy robi się z powideł, a nie ze świeżych śliwek myślę, że taki sernik najlepiej pasuje na jesień. Jest dość ciężki, kremowy, a sam mus wcale nie jest super lekki. A w zimniejsze miesiące zdecydowanie bardziej potrzebujemy nieco cięższego i bardziej sycącego jedzenia ;)

Powidła śliwkowe sprawiają, że mus nie jest super puszysty, ale wciąż rozpływa się w ustach. Idealnie za to łączy się z kremową przyjemnie słodką masą sernikową i maślanym spodem.

Ten sernik został pochwalony przez każdego, kto spróbował. Nawet nie musiałam prosić o opinię, bo wystarczył jeden widelczyk, żebym usłyszała „ale pyszny ten sernik!”. A wokół siebie miałam 6 ciężkich krytyków, więc

Drukuj

Sernik z musem śliwkowym

Liczba porcji: 12 (tortownica o średnicy 22 cm) Czas przygotowania: Wartości odżywcze 405 kalorii, 13b, 37w, 23t (w gramach)

SKŁADNIKI

Spód:

  • 1 szklanka mąki pszennej / pełnoziarnistej / owsianej
  • 100 g masła (zimnego)
  • 1 łyżka cukru brązowego

Masa serowa:

  • 600 g twarogu półtłustego zmielonego
  • 3 jajka
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • 100 g cukru

Mus śliwkowy:

  • 200-250 g powideł śliwkowych (mały słoiczek)
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 50 g cukru pudru
  • 4-5 łyżek wody
  • 1 płaska łyżka żelatyny
  • 1 łyżeczka cynamonu

PRZYGOTOWANIE

Spód:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  2. Posiekane masło i mąkę łączymy szybko łyżką jak na ciasto na zacierki.
  3. Dodajemy cukier i tworzymy jednolite ciasto. Wylepiamy nim dno i tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Podpiekamy ok. 10 minut w rozgrzanym piekarniku.

Masa sernikowa:

  1. Twaróg, jajka i śmietanę miksujemy do dokładnego połączenia. Dodajemy cukier i ponownie miksujemy.
  2. Wylewamy na podpieczony spód, temperaturę grzania zmniejszamy do 160 stopni i pieczemy ok. 60 minut sprawdzając patyczkiem czy jest już przepieczony.
  3. Wyjmujemy, obkrajamy brzegi i odstawiamy do ostygnięcia. Nie przejmujemy się, że dość mocno opadnie ;)

Mus śliwkowy:

  1. Żelatynę mieszamy w małym rondelku z wodą. Podgrzewamy na małym ogniu, aż żelatyna połączy się z wodą i odstawiamy.
  2. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę pod koniec dodając cukier puder.
  3. Następnie cały czas miksując, ale już na mniejszych obrotach, dodajemy powidła śliwkowe w 3 partiach razem z cynamonem.
  4. Mus wykładamy na wierzch sernika wyrównując wierzch.
  5. Schładzamy przynajmniej 2 godziny, a najlepiej całą noc, w lodówce i podajemy. Smacznego :)
Sernik z musem śliwkowym - kawałek na talerzu

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close