Sernik z musem śliwkowym to kolejna sezonowa odsłona sernika z musem, który najczęściej robię z musem z białej czekolady. U mnie w domu rodzinnym po prostu bardzo się lubi słodkie rzeczy. A biała czekolada idealnie zaspokaja ten słodyczowy głód ;)
Jednak, ostatnio postawiłam na bardziej sezonową wersję sernika. Do wyboru miałam wersję dyniową, którą już robiłam – sernik z musem dyniowym tutaj, która bardzo mnie kusiła. W końcu jesienią u mnie nie ma dnia bez dyni. A mój chłopak cały czas dowozi mi kolejne. A jak on nie dowiezie, to sama też zdobędę ;)
Miałam jednak ochotę na coś nowego. A z uwagi na to, że ostatnio próbuję przekonać się do śliwek, postanowiłam na wersję śliwkową. I to był bardzo udany i jesienny sernik z musem.
Sernik z musem śliwkowym idealny na jesień
Choć sam mus śliwkowy robi się z powideł, a nie ze świeżych śliwek myślę, że taki sernik najlepiej pasuje na jesień. Jest dość ciężki, kremowy, a sam mus wcale nie jest super lekki. A w zimniejsze miesiące zdecydowanie bardziej potrzebujemy nieco cięższego i bardziej sycącego jedzenia ;)
Powidła śliwkowe sprawiają, że mus nie jest super puszysty, ale wciąż rozpływa się w ustach. Idealnie za to łączy się z kremową przyjemnie słodką masą sernikową i maślanym spodem.
Ten sernik został pochwalony przez każdego, kto spróbował. Nawet nie musiałam prosić o opinię, bo wystarczył jeden widelczyk, żebym usłyszała “ale pyszny ten sernik!”. A wokół siebie miałam 6 ciężkich krytyków, więc
SKŁADNIKI
Spód:
- 1 szklanka mąki pszennej / pełnoziarnistej / owsianej
- 100 g masła (zimnego)
- 1 łyżka cukru brązowego
Masa serowa:
- 600 g twarogu półtłustego zmielonego
- 3 jajka
- 100 ml śmietany kremówki 30%
- 100 g cukru
Mus śliwkowy:
- 200-250 g powideł śliwkowych (mały słoiczek)
- 400 ml śmietany kremówki
- 50 g cukru pudru
- 4-5 łyżek wody
- 1 płaska łyżka żelatyny
- 1 łyżeczka cynamonu
PRZYGOTOWANIE
Spód:
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Posiekane masło i mąkę łączymy szybko łyżką jak na ciasto na zacierki.
- Dodajemy cukier i tworzymy jednolite ciasto. Wylepiamy nim dno i tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Podpiekamy ok. 10 minut w rozgrzanym piekarniku.
Masa sernikowa:
- Twaróg, jajka i śmietanę miksujemy do dokładnego połączenia. Dodajemy cukier i ponownie miksujemy.
- Wylewamy na podpieczony spód, temperaturę grzania zmniejszamy do 160 stopni i pieczemy ok. 60 minut sprawdzając patyczkiem czy jest już przepieczony.
- Wyjmujemy, obkrajamy brzegi i odstawiamy do ostygnięcia. Nie przejmujemy się, że dość mocno opadnie ;)
Mus śliwkowy:
- Żelatynę mieszamy w małym rondelku z wodą. Podgrzewamy na małym ogniu, aż żelatyna połączy się z wodą i odstawiamy.
- Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę pod koniec dodając cukier puder.
- Następnie cały czas miksując, ale już na mniejszych obrotach, dodajemy powidła śliwkowe w 3 partiach razem z cynamonem.
- Mus wykładamy na wierzch sernika wyrównując wierzch.
- Schładzamy przynajmniej 2 godziny, a najlepiej całą noc, w lodówce i podajemy. Smacznego :)