Kalafior po grecku (Kounoupidi Kapama)

Armagedon dla mnie się skończył, na razie mam chwilkę oddechu i mam nadzieję, że uda mi się go wykorzystać na nauczenie się nowych dań w kuchni, odkrycia nowych smaków i połączeń, którymi się oczywiście podzielę :) A, że dzisiaj mamy pierwszy dzień lata (kalendarzowego, bo najdłuższy dzień ponoć być wczoraj :>) należy to odpowiednio uczcić. A w tym nam pomoże kuchnia grecka i jej cudowne śródziemnomorskie smaki, które mi bardzo kojarzą się z latem, plażą, morzem i mam nadzieję, że kiedyś w końcu uda mi się tą Grecję w lato odwiedzić… A tymczasem mam dla Was wegańskie danie kuchni greckiej, które wykorzystuje w bardzo oryginalny, smaczny sposób popularnego u nas kalafiora. Sezon na to warzywo się powoli rozpoczyna, więc już można powoli korzystać, a sama byłam zdziwiona, że w kuchni greckiej je wykorzystują. Ale wykorzystują i robią to w niezwykle aromatyczny i przepyszny sposób <3 A więc zapraszam na pyszne wydanie kalafiora, na pewno Wam posmakuje :)

Kalafior po grecku (Kounoupidi Kapama, 2-3 porcje)

~ 1 cebula
~ 1-2 ząbki czosnku
~ 1 duży kalafior
~ 400 g świeżych pomidorów
~ 1-2 łyżki przecieru pomidorowego
~ 0,5 łyżeczki cynamonu
~ sól, pieprz
~ 3-4 łyżki oliwy

Na oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodajemy podzielonego na różyczki kalafiora i smażymy kilka minut, aż kalafior się troszkę zarumieni. Posypujemy cynamonem i dodajemy drobniutko posiekane pomidory i przecier. Wlewamy ok. 0,5 szklanki wody i zmniejszamy ogień na średni. Dusimy ok. 20 minut pod przykryciem, aż kalafior zmięknie (w razie potrzeby dolewamy troszkę wody). Po tym czasie solimy i pieprzymy. Mieszamy jeszcze raz i podajemy. Smacznego :)

PS: Podać można na tradycyjny obiad z ziemniakami i mięsem, ale w wersji z bulgurem czy pieczywem i posypany fetą będzie i tak smakował cudnie :)

Drukuj



4 thoughts on “Kalafior po grecku (Kounoupidi Kapama)”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *