Krem szparagowy z boczkiem

Pomysł krem szparagowy z boczkiem przyszedł już jakiś czas temu i w końcu dorwałam piękne zielone szparagi i ładny boczek wędzony, więc mogłam tworzyć. I powstał niezwykle smaczny, wykwintny i piękny posiłek, który z pewnością powtórzę. Boczek, jak niektórzy mogli zauważyć, rzadko gości u mnie w kuchni. Niespecjalnie mnie nigdy przekonywał, ale w tym przypadku jest absolutnie niezbędny. Nadaje zupie odpowiedniego charakterku, a ze szparagami komponuje się idealnie. I nie ma go zbyt dużo, więc można sobie pozwolić od czasu do czasu, bo wszystko jest dla ludzi, trzeba odkrywać, smakować. A moje nastawienie po tej zupie się trochę zmieniło, bo wystarczy go niewiele, a nadaje naprawdę inny, ciekawy posmak :) A bardzo często go spotykam w francuskich przepisach, więc teraz z nowym spojrzeniem mogę wchodzić w tajniki kuchni francuskiej :) A tymczasem zapraszam na cudowny krem, róbcie póki świeże i piękne szparagi są wśród nas <3

Krem szparagowy z boczkiem

(2 porcje)

~ 1 pęczek szparagów zielonych (500 g)
~ 1 mała cebula
~ 50 g boczku wędzonego
~ 1 średnia pietruszka
~ 1 średnia marchewka
~ 1,5-2 szklanki bulionu drobiowego/warzywnego (z kostki też może być ;))
~ sól, pieprz

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy z posiekanym boczkiem (ja miałam dość tłusty, więc dodatek tłuszczu nie był potrzebny, ale jeżeli używacie chudego – trochę oleju ;)). Ze szparagów obcinamy lub odrywamy twarde końcówki. Kroimy na mniejsze części (1 długość szparaga= 5 części). Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki. Wrzucamy do cebuli i boczku. Smażymy kilka minut.
Zalewamy całość bulionem i gotujemy na średnim ogniu ok. 15 minut, aż warzywa zmiękną. Po tym czasie, wszystko miksujemy blenderem na gładki krem. Solimy i pieprzymy. Podajemy z pieczywem lub z tostami (u mnie z mozzarellą <3). Smacznego :)

Drukuj



9 thoughts on “Krem szparagowy z boczkiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *