Zawsze jak gotuję ciecierzycę to najczęściej kończy w hummusie (bo mama tak bardzo go kocha) albo w burgerach (bo ja tak bardzo je kocham), ale tym razem postanowiłam zalać 3 razy więcej niż zazwyczaj, żeby w końcu pokombinować. I potem nie wiedziałam sama, co zrobić, bo nagle wpadło milion pomysłów. A z racji tego, że dzisiaj czuję się bardzo leniwie i nie mam ochoty na robienie niczego, zdecydowałam się na dość szybkie i łatwe rozwiązanie, ale jakże smaczne – dietetyczny placek z ciecierzycy przed Wami! Na początku miałam w głowie wegańską wersję, ale niestety moja kreatywność dzisiaj sięga prawie dna, w końcu skleiłam wszystko białkiem, ale będę miała pole do popisu w przyszłości ;p I tak oto powstał dietetyczny placek z ciecierzycy o indyjskiej nucie dzięki dodatkowi curry i papryki. Pasuje na każdą porę dnia i istnieje mnóstwo możliwości podania. Więc zachęcam do kombinowania i do dogadzania sobie. A teraz chyba bardzo to się przyda ;)
Dietetyczny placek z ciecierzycy
(1 porcja)
~ 50 g suchej ciecierzycy (ok. 110 g po ugotowaniu)
~ 1 białko
~ 1/2 łyżeczki curry
~ 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
~ sól, pieprz
Ciecierzycę zalewamy na noc i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i lekko studzimy.
Następnie miksujemy dokładnie w blenderze. Wrzucamy przyprawy i dodajemy białko. Wszystko mieszamy i wykładamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy z każdej strony kilka minut.
Podajemy wedle uznania: u mnie podane z awokado, papryką i wędliną drobiową (która nie załapała się na zdjęcie ;p), ale w wegetariańskiej wersji polecam zastąpić wędlinę sosem tzatziki, serem feta lub dipem z fety, który zaprezentuję Wam już jutro ;))
5 komentarzy
Uwielbiam takie ciecierzycowe wytwory, choć u mnie także najczęściej powstaje z niej hummus ;) A Twój wpis mi przypomniał, że muszę ugotować nowy zapas ;)
A czy można dodać całe jajko? Nie chcę potem kombinować co zrobić z żółtkiem ;)
Tak, spokojnie można i na pewno wyjdzie :) Ja zrobiłam tylko z białkiem, bo chciałam, żeby był superdietetyczny, ale z całym też będzie ok :-)
a czy można wykorzystać ciecierzycę że słoika już ugotowaną? Co w takim wypadku zrobić z zalewy? Zblendowac razem?
Można wykorzystać taką ze słoika, ale zalewę trzeba odlać, a ciecierzycę osuszyć. Z wody z puszki po ciecierzycy można zrobić majonez albo wegański omlet (te przepisy są na blogu) albo mus czekoladowy albo nawet wegańską bezę :)