fbpx

Sernik matcha z polewą z białej czekolady – bardzo kremowy sernik z japońską zieloną herbatą

by Kucharka w baletkach

Sernik matcha z polewą z białej czekolady powstał w wyniku mojego małego zafiksowania się na punkcie serników ostatnio.

Uwielbiam serniki, dlatego na blogu jest ich naprawdę sporo! A dodatkowo, czasem piekę fit jednoporcjowe serniczki, czy ekspresowe placki z twarogu, które też smakują trochę jak sernik.

I choć uwielbiam takie fit przepisy na sernikowe pyszności, to czasem zachce mi się takiego pełnoprawnego pięknego wysokiego sernika.

Zauważyłam jednak, że większe ciasta piekę głównie na jakieś imprezy. Jednak, z jakiegoś powodu rzadko pomyślałam o tym, żeby piec serniki i dlatego nie pojawiały się u mnie w przeciągu ostatnich miesięcy.

Postanowiłam więc sobie trochę zacząć dogadzać w te jesienne wieczory i co upiekę jeden sernik, to już myślę o kolejnym. Skoro więc niedawno pojawił się sernik pistacjowy, to teraz zapraszam na, jeszcze bardziej zielony, sernik matcha. A w głowie już mam sernik dyniowy na kolejne sernikowanie ;)

Sernik matcha z polewą z białej czekolady to sernik wyjątkowy

Sernik matcha z polewą z białej czekolady na talerzu

Sernik matcha z polewą z białej czekolady to bardzo oryginalny sernik. Przyznam szczerze, że piekłam go na spotkanie z moimi przyjaciółmi i miałam w głowie, że to dość kontrowersyjny wypiek.

W końcu matcha ma dość specifyczny smak. Niektórzy czują w niej rybę, niektórzy wodorosty, a innym po prostu nie smakuje. Choć są i tacy, którzy matchę lubią. Ja sama jestem gdzieś po środku. Piłam kilka razy matchę w kawiarniach, ale nie podeszła mi na tyle, żeby zamawiać ją regularnie. Jednak, zupełnie inaczej mam z deserami o smaku matcha.

Matcha w deserach bowiem bardzo mi pasuje i uważam, że cudownie wypada z białą czekoladą. Dodaje ciekawy, nieco wytrawny posmak, który balansuje słodycz i sprawia, że całe ciastko czy ciasto smakuje wyjątkowo.

Postanowiłam więc zaryzykować i upiekłam cudownie kremowy sernik matcha, a wierzch polałam polewą z białej czekolady. I sernik okazał się na tyle smaczny, że nawet moi rodzice, którzy nie są fanami udziwnionych deserów, narzekali, że przywiozłam im za mało ;)

Przestrzagm tylko, że choć sernik jest oyszny to też dość intensywny! To taki sernik, którego raczej nie piecze się co tydzień, ale raz na jakiś czas takie smaki to coś wyjątkowego. Bardzo polecam spróbować :)

Sernik matcha z polewą z białej czekolady

Drukuj
Liczba porcji: 12 (tortownica o średnicy 22 cm) Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 363 kalorii 22B, 26W, 20T na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

Spód:

  • 100 g daktyli suszonych
  • 80 g płatków ryżowych lub owsianych
  • 20 g masła orzechowego

Masa serowa:

  • 1 kg zmielonego twarogu półtłustego
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 duże jajka
  • 200 g erytrolu (ksylitolu lub cukru)
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 4 łyżeczki zielonej herbaty matcha

Polewa z białej czekolady:

  • 100 g białej czekolady
  • 25 g mleka
  • 25 g masła
  • ew. liofilizowane truskawki lub inne owoce na wierzch albo pokruszone ciastka

PRZYGOTOWANIE

Spód:

  1. Daktyle umieszczamy w wysokim kubeczku i zalewamy gorącą wodą, żeby w całości je pokryła. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odcedzamy wodę i lekko odciskamy.
  2. W misie blendera o ostrzu w kształcie litery S umieszczamy daktyle, płatki i masło. Miksujemy do połączenia.
  3. Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wylepiamy dokładnie spód. Odstawiamy.

Masa serowa:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.
  2. Do dużej miski wrzucamy wszystkie składniki i miksujemy do połączenia.
  3. Przelewamy do tortownicy z przygotowanym spodem.
  4. Pieczemy go ok. 60 minut sprawdzając co jakiś czas czy się za bardzo nie przypieka - w razie potrzeby przykrywamy jego wierzch papierem do pieczenia.
  5. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy tak sernik na 30 minut.
  6. Po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy sernik.

Polewa z białej czekolady:

  1. W rondelku umieszczamy masło i mleko. Podgrzewamy, aż zacznie się prawie gotować.
  2. Zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę. Zostawiamy na 2-3 minuty, a następnie mieszamy, aż czekolada i mleko z masłem się połączą.
  3. Polewę wylewamy na wierzch sernika tak, żeby troszkę spłynęło też po bokach.
  4. Na wierzchu wysypujemy posiekane pokruszone liofilizowane owoce lub ciastka. Całość schładzamy przynajmniej 2 godziny w lodówce. Podajemy. Smacznego :)

coś na dokładkę?

2 komentarze

Emilia 21 listopada 2023 - 13:19

Robi wrażenie 😍 Jestem ogromnie ciekawa jak smakuje taki sernik matcha.

Odpowiedz
Dorota 14 grudnia 2023 - 11:00

Oryginalny przepis. Wspaniale eksperymentujesz z różnymi smakami. :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close