Podobno czwartek to już trochę mały piątek. A ten piątek będzie specjalny, bo przecież przed nami długi weekend. Więc powoli już docierając do weekendu mam dzisiaj dla Was mój ulubiony obiad typu comfort food (przynajmniej dla mnie), czyli makaron soba. Wiem, że nie każdy lubi lekką gorycz makaronu soba, która spowodowana jest dodatkiem mąki gryczanej, ale do tego dania możecie spokojnie użyć innego długiego makaronu jak np. chow mein, udon czy nawet spaghetti, które na pewno każdy ma w szafce. Zapraszam więc na makaron soba z kurczakiem, brokułami i mleczkiem kokosowym – bardzo proste, pyszne i szybkie danie, które na pewno Was zaskoczy. Mleczko kokosowe sprawia, że całość jest lekko kremowa i ma lekką kokosową nutkę. Bardzo polecam :-)
Makaron soba z kurczakiem, brokułami i mleczkiem kokosowym
(2 porcje)
~ 100 – 150 g makaronu soba (lub chow mein)
~ 1 cebula
~ 1-2 ząbki czosnku
~ 1 papryczka chili
~ 1 pojedyncza pierś kurczaka (ok. 250 g)
~ 300 g pieczarek
~ 200 g różyczek brokuła
~ 200 ml mleka kokosowego
~ 3-4 łyżki sosu sojowego
~ sól, pieprz
~ 1 łyżeczka papryki słodkiej
~ 1-2 łyżki oleju
~ posiekany szczypiorek
Makaron soba gotujemy wg przepisu na opakowaniu i odstawiamy.
Różyczki brokuła dzielimy na różyczki i blanszujemy ok. 7 minut we wrzątku do miękkości.
Na natłuszczonej patelni podsmażamy posiekaną drobniutko cebulę, posiekane drobno ząbki czosnku i posiekaną papryczkę chili bez pestek. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pierś kurczaka pokrojoną w kosteczkę i przyprawioną słodką papryką, solą i pieprzem. Smażymy 2-3 minuty i polewamy sosem sojowym. Dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy na średnim ogniu kilka minut, aż pieczarki zmiękną.
Dodajemy różyczki brokuła i mleczko kokosowe. Dodajemy makaron, dokładnie mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze kilka minut. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem. Smacznego :-)