Sałatka z awokado, mango i granatem

Weekendy, a w szczególności te długie mają to do siebie, że pozwalamy sobie na trochę więcej niż zazwyczaj. Ja to doskonale rozumiem i nawet pochwalam, bo każdemu przyda się od czasu do czasu mały odpoczynek. U mnie bardzo często w weekendy trafiają się ciasta (bo niedzielna kawka z rodzinką) albo ramen, który ma 2000 kcal (true story!) albo przepyszna pizza niczym z włoskiej pizzerii albo moje ukochane lody (każda pora roku dobra, chyba, że boli mnie gardło ;-)). Grunt to wracać do pysznego zdrowego jedzenia, a ja dzisiaj mam dla Was piękną kolorową, pełną witamin propozycję – sałatka z awokado, mango i granatem przed Wami. Ostatnio cały czas jem jabłka, więc, żeby lekko urozmaicić moje owocowe menu poszłam w stronę egzotyki i powstała naprawdę przepyszna sałatka. Kremowe delikatne tłuste awokado, słodkie i soczyste mango oraz lekko kwaśny cierpki granat tworzą razem przepyszny miks, który idealnie pasuje jako przystawka albo samodzielne danie. Ta sałatka to jedna z najlepiej skomponowanych i smacznych, jakie kiedykolwiek jadłam, więc na pewno i Wam wpadnie w oko. Zapraszam :-)

Sałatka z awokado, mango i granatem

(2 porcje)

~ 1 opakowanie mieszanki sałat z rukolą
~ 1 mango
~ 1/2 granatu
~ 1 awokado (ok. 120 g miąższu)
~ 2 łyżki octu balsamicznego
~ 2 łyżki oliwy i 2 łyżki wody
~ ew. 1 łyżeczka syropu klonowego

W salaterce umieszczamy mieszankę sałat.

Ocet balsamiczny, oliwę, wodę i ewentualnie syrop klonowy mieszamy. Polewamy sałatkę z wierzchu. Układamy pokrojone mango, awokado i posypujemy pestkami granatu. Podajemy z pieczywem. Smacznego :-)

Drukuj


1 thought on “Sałatka z awokado, mango i granatem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *