fbpx

Dwuskładnikowe kotlety z tuńczyka, czyli najłatwiejsze i najszybsze rybne kotlety

by Kucharka w baletkach

Dwuskładnikowe kotlety z tuńczyka to przepis, który wystarczy zrobić raz, żeby wpisać go na stale do repertuaru ;)

W weekendy zawsze próbuję znaleźć troszkę więcej czasu w kuchni. Jednak, w tygodniu zdecydowanie preferuję szybkie łatwe przepisy, przy których powstanie jak najmniej brudnych naczyń i które zawsze wychodzą. I czasem sama łapię się na tym, że nawet nie pomyślę o tym, żeby zrobić zdjęcie. W końcu to „przecież to takie proste i każdy by na to wpadł”.

Jednak, właśnie często zdarza się, że te najprostsze przepisy przychodzą najtrudniej, a ludzie lubią sobie komplikować. Więc ku pochwale prostoty i niekomplikowania sobie życia zapraszam dzisiaj na najłatwiejsze i najszybsze dwuskładnikowe kotlety z tuńczyka.

Przepis był swego czasu przeze mnie zdecydowanie nadużywany, ale ostatnio do niego powróciłam i znowu jestem nim zachwycona.

Dwuskładnikowe kotlety z tuńczyka idealne na piątki i nie tylko

Dwuskładnikowe kotlety z tuńczyka na białym talerzu

Fit ekspresowe kotlety z tuńczyka nie są ani suche ani mdłe, A to niestety często zdarza się ze złymi potrawami z tuńczykiem. Te fit rybne kotlety są idealnie wilgotne, mięciutkie i bardzo pyszne. Ja najbardziej lubię podawać je z pieczonymi ziemniakami i z surówką. Świetnie też sprawdzą się idealnie obok każdej kaszy i każdych warzyw. I nawet z tostami z mozzarellą czy samym pieczywem, więc to tez idealny sposób na pyszną kolację. Zapraszam :)

Dwuskładnikowe kotlety z tuńczyka

Drukuj
Liczba porcji: 2 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 125 kalorii 32 g białka, 3 g tłuszczy na porcję
Ocena 5.0/5
( 3 głos )

SKŁADNIKI

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (ok. 130 g po odsączeniu)
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki przyprawy warzywnej
  • solidna szczypta pieprzu
  • 1 garść natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE

  1. Tuńczyka odsączamy z zalewy. Dodajemy jajko, przyprawę warzywną, pieprz i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy dokładnie.
  2. Patelnię rozgrzewamy (w razie potrzeby lekko natłuszczamy, ale ja smażąc na teflonie nie musiałam ;)) i następnie łyżką formujemy 2 kotlety.
  3. Smażymy na średnim ogniu pod przykryciem ok. 2 minuty z każdej strony.
  4. Podajemy z wybranymi dodatkami. Smacznego :)

Dwuskładnikowe kotlety z tuńczyka na patelni

Dwuskładnikowe kotlety z tuńczyka na białym talerzu od góry

coś na dokładkę?

3 komentarze

Ervisha 18 marca 2019 - 16:55

Może moje mamie by posmakowaly :)

Odpowiedz
Dominika 17 kwietnia 2019 - 14:00

Dzisiaj robiłam i były bardzo dobre 😊 posypałam je czarnuszką, pasowało idealnie 😊

Odpowiedz
pinkyyy 18 kwietnia 2019 - 09:45

Bardzo się cieszę <3 Oj tak świetny pomysł z tą czarnuszką, sama muszę spróbować, ale zawsze to taki mój przepis na czarną godzinę, kiedy mam mało czasu i wrzucam najmniej jak się da haha :D

Odpowiedz

Skomentuj

Close