Ostatnio zrobiłam Pad Thaia i przypomniało mi się, jak lubię krewetki. Zazwyczaj zniechęcała mnie ich cena i miałam wrażenie, że w Warszawie nie kupię tak smacznych, jak bym chciała. Ale udało mi się dorwać naprawdę ładne w miarę spore sztuki i teraz mogłabym jeść je codziennie. Wylądowały już u mnie w Pad Thaiu, na kanapce, a dzisiaj proponuję Wam przepyszną prostą sałatkę, którą mogliście widzieć już u mnie na instagramie, ale jest taka pyszna, że tutaj też musi się pojawić – sałatka z krewetkami, awokado i sosem balsamico przed Wami. Soczyste krewetki, kremowe tłuste awokado, lekko słodki sos balsamico – przepyszne połączenie, do którego chce się wracać. I choć trzeba niestety wydać kilka złotych więcej na krewetki to czasem warto się trochę rozpieścić. A szczególnie w weekend ;) Zapraszam – sałatka z krewetkami, awokado i sosem balsamico :)
Sałatka z krewetkami, awokado i sosem balsamico
(2 porcje)
~ 1 opakowanie mieszanki sałat z rukolą
~ 200-250 g krewetek gotowanych
~ 2 średnie pomidory
~ 1 awokado (ok. 120 g miąższu)
~ sól, pieprz
~ 3-4 łyżki octu balsamicznego
~ 1 łyżka oliwy
~ 1 łyżeczka miodu
W salaterce umieszczamy mieszankę sałat. Krewetki delikatnie podsmażamy i doprawiamy odrobinę solą i pieprzem. Na sałatach układamy krewetki, pokrojone w kosteczki pomidory i pokrojone w plastry awokado.
Ocet balsamiczny, oliwę i miód mieszamy. Polewamy sałatkę z wierzchu. Podajemy z pieczywem. Smacznego :)
3 komentarze
Pyszne danie. Nie mogłam się napatrzeć i najeść . Wiedziałam, że wyjdzie smaczna a po spróbowaniu byłam zachwycona.
Mega się cieszę, że skorzystałaś z przepisu <3 Taka niepozorna, a zaskakuje, prawda? :> Pozdrawiam serdecznie :)
uwielbiam krewetki, danie jest wqyśmienite