Najlepsze czekoladowe muffinki to sprawdzony przepis na muffinki, który zawsze wychodzi.
Kiedyś kombinowałam szukając ideału, ale w końcu znalazłam idealne proporcje. Teraz kiedy chcę zrobić tradycyjne muffinki bez kombinowania z gwarancją sukcesu i bez miksera, zawsze pada na ten przepis.
Oczywiście na blogu są też inne sprawdzone przepisy jak chociażby wegańskie muffinki czekoladowe bananowe, muffinki bez cukru czy muffinki sernikowe z dynią. Wszystkie oczywiście polecam. Jednak, jeśli szukasz przepisu na najbardziej tradycyjne podstawowe muffinki z czekoladą lub nie, to najbardziej polecam ten przepis.
Najlepsze czekoladowe muffinki to muffinki do zrobienia bez miksera
Te idealne czekoladowe muffinki są tym lepsze, że naprawdę można je zrobić bezproblemowo. Nie potrzebujesz miksera, dużo czasu czy nawet dużego doświadczenia w pieczeniu. Wszystko tutaj jest na zasadzie – włóż do miski, wymieszaj i już. A muffinki wychodzą idealne.
Ten łatwy przepis na muffinki daje nam puszyste słodkie muffinki, które można nawet dodatkowo przyozdobić kremem. Można je też zrobić w wersji bez kakao i uzyskać jasne muffinki z kawałkami czekolady. Jednak, same proporcje mąki, cukru, jajek i płynów są tu naprawdę idealne i nie warto przy nich kombinować.
Takie muffinki są też idealne dla niespodziewanych gości. Jeżeli nie robisz ich pierwszy raz, w ciągu 15 minut możesz wstawić je do piekarnika, a w przeciągu godziny zaserwować już ciepłe na stół. Brzmi chyba dość dobrze? Nam w wielu sytuacjach bardzo pomogło ;)
Zapraszam na idealne czekoladowe muffinki :)
SKŁADNIKI
- 2,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g czekolady mlecznej
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Czekolady siekamy w kosteczkę.
- W jednej duże misce mieszamy mąkę, cukier, kakao, sodę i proszek.
- W osobnej misce trzepaczką mieszamy mleko, olej oraz jajka do połączenia.
- Zawartość obydwóch misek łączymy trzepaczką do pozbycia się grudek.
- Dodajemy czekoladę i mieszamy.
- Masę wypełniamy papilotki do muffinek do wysokości ok. 2/3.
- Pieczemy 20-25 minut w rozgrzanym piekarniku sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest suche w środku (uwaga na czekoladę, bo ona nie będzie sucha ;)). Studzimy i podajemy. Smacznego :)
3 komentarze
Mniam .. uwielbiam muffinki :)
Obłędnie wyglądają
Zapraszam do mnie
czekolada, #omomom, pyszniutkie, szybkie i proste, wszyscy zajadali sie ze smakiem ;3
Pati- jak jadłam u Martyny to były PYSZNE!!!