fbpx

Placki z serka wiejskiego z szynką i mozzarellą

by Kucharka w baletkach

Jak już kiedyś wspomniałam serek wiejski mogę jeść kilogramami i chyba nigdy mi się nie znudzi. Jest pyszny zarówno na słodko jak i na słono. Jednak wczoraj chciałam zrobić coś innego, coś nowego i powstały placki z serka wiejskiego z szynką i mozzarellą. Rzadko się zdarza, że wchodzę do kuchni i od razu mi coś wpadnie. A w tym przypadku tak było. Tak właśnie lubię najbardziej. Wchodzę i robię i smakuje przepysznie. Placki z serka wiejskiego z szynką i mozzarellą są naprawdę przepyszne, szybkie i łatwe, więc polecam je każdemu :)

Placki z serka wiejskiego z szynką i mozzarellą

(7-8 placków – 2 porcje)

~ 200 g serka wiejskiego
~ 1 jajko
~ ok. 40-50 g mąki pełnoziarnistej (1-2 łyżki)
~ 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
~ sól, pieprz

~ 6 plastrów wędliny drobiowej (lub innej jeśli wolicie)
~ ok. 80-100 g mozzarelli pokrojonej w plastry
~ świeże lub suszone zioła (bazylia, oregano)
~ pomidor do podania

Serek wiejski mieszamy łyżką z jajkiem, mąką, proszkiem solą i pieprzem. Smażymy placki na średnim ogniu z każdej strony po ok. 1-2 minuty.

Na blaszce kładziemy 2 placki. Na każdym układamy po plastrze szynki i mozzarelli, posypujemy ziołami. Nakładamy kolejny placek i znowu nakładamy wędlinę, ser i zioła. Powtarzamy tak jeszcze raz i wykładamy ostatni placek. Na wierzchu rozkładamy resztę plastrów mozzarelli. Wkładamy na chwilę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, żeby ser się stopił (ok. 4-5 minut; można też zrobić to w mikrofali). Podajemy z pokrojonym pomidorem. Smacznego :)

coś na dokładkę?

2 komentarze

agateq 12 sierpnia 2013 - 11:22

To jesteśmy przeciwieństwem, bo serek wiejski jadam tylko w chwilach totalnego kryzysu, ale takiego absolutnego niechciejstwa kupienia czegokolwiek innego, czyli prawie… nigdy:p

Odpowiedz
aneta chmielinska 17 sierpnia 2013 - 19:09

Wpisane na jedzeniową listę To Do ^^

Odpowiedz

Skomentuj

Close