Klopsiki z tofu wędzonego wymyśliłam sobie leżąc na kanapie. Często dostaję pytanie, jak wymyślam przepisy i, szczerze powiedziawszy, ciężko udzielić na nie uniwersalnej odpowiedzi.
Czasem widzę coś w Internetach. Raz na jakiś czas zainspiruje mnie przepis w książce kucharskiej. Bardzo często chodzę po sklepie i inspirują mnie same produkty. A najczęściej nakupuję przeróżnych rzeczy i staram się potem z nich coś wytworzyć. I tak właśnie wpadłam na najlepsze klopsiki z tofu wędzonego.
Na blogu raz już robiłam wegańskie spaghetti z klopsikami z tofu, ale tym razem postawiłam na bardziej wyraziste tofu wędzone. I sekretny składnik, czyli orzechy nerkowca.
Ostatnio orzechy nerkowca zdominowały moje orzechowe menu. Uwielbiam je w wersji na surowo. Jednak, kocham też wykorzystywać ich kremowość i maślany posmak w różnych daniach. Świetnie pasują jako składnik wegańskiego curry albo serowego sosu z kalafiorem. Musiałam też ich wypróbować w klopsikach i okazało się to cudownym pomysłem.
Klopsiki z tofu wędzonego są wyraziste, lekko maślane i lekko orzechowe. Same w sobie mogą być dla wielu osób suche, więc polecam zestawiać je raczej z sosami lub z dressingami (na przykład w sałatce). Ja polecam je upiec, ale jeżeli chcecie jeszcze podkręcić ich smak, usmażenie ich też jest dobrym pomysłem ;)

SKŁADNIKI
- 1 kostka tofu wędzonego (ok. 200 g)
- 3 łyżki orzechów nerkowca (ok. 45 g)
- 3 łyżki mąki z ciecierzycy (ok. 40 g)
- 1 garść świeżej kolendry
- 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
- 1-2 łyżki sosu sojowego
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Orzechy nerkowca wrzucamy do miski blendera i miksujemy na sypko.
- Tofu odcedzamy i osuszamy. Kroimy na mniejsze kawałki i dorzucamy z mąką z ciecierzycy, kolendrą i przyprawami do orzechów. Miksujemy blenderem łącząc wszystkie składniki w jedną masę.
- Nabieramy porcje masy łyżeczką i wilgotnymi dłońmi formujemy kulki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy ok. 20 minut (lub smażymy na rozgrzanym oleju). Wyjmujemy i podajemy w sosie pomidorowym/serowym lub w sałatce z dressingiem. Smacznego :)

5 komentarzy
Czy zamiast mąki z ciecierzycy można zastosować np. jaglaną, pełnoziarnistą lub owsianą?
Tak, myślę, że poszłabym w jaglaną najlepiej :)
Przepis wypróbowany z mąką jaglaną i potwierdzam, że to najlepsze kotleciki z tofu wędzonego 😃. Dziękuję za przepis🙂
Mega się cieszę, mam nadzieję, że przepis będzie służył długo :) Pozdrawiam serdecznie!
Bardzo smaczne:). Ja ugotowałam klopsiki na parze. Oddzielnie zrobiłam sos. Pycha:)