fbpx

Najlepsze klopsiki z tofu wędzonego – idealnie wegańskie klopsiki z tofu do spaghetti, sosu czy do sałatki

by Kucharka w baletkach

Klopsiki z tofu wędzonego wymyśliłam sobie leżąc na kanapie. Często dostaję pytanie, jak wymyślam przepisy i, szczerze powiedziawszy, ciężko udzielić na nie uniwersalnej odpowiedzi.

Czasem widzę coś w Internetach. Raz na jakiś czas zainspiruje mnie przepis w książce kucharskiej. Bardzo często chodzę po sklepie i inspirują mnie same produkty. A najczęściej nakupuję przeróżnych rzeczy i staram się potem z nich coś wytworzyć. I tak właśnie wpadłam na najlepsze klopsiki z tofu wędzonego.

Na blogu raz już robiłam wegańskie spaghetti z klopsikami z tofu, ale tym razem postawiłam na bardziej wyraziste tofu wędzone. I sekretny składnik, czyli orzechy nerkowca.

Ostatnio orzechy nerkowca zdominowały moje orzechowe menu. Uwielbiam je w wersji na surowo. Jednak, kocham też wykorzystywać ich kremowość i maślany posmak w różnych daniach. Świetnie pasują jako składnik wegańskiego curry albo serowego sosu z kalafiorem. Musiałam też ich wypróbować w klopsikach i okazało się to cudownym pomysłem.

Klopsiki z tofu wędzonego są wyraziste, lekko maślane i lekko orzechowe. Same w sobie mogą być dla wielu osób suche, więc polecam zestawiać je raczej z sosami lub z dressingami (na przykład w sałatce). Ja polecam je upiec, ale jeżeli chcecie jeszcze podkręcić ich smak, usmażenie ich też jest dobrym pomysłem ;)

Drukuj

Najlepsze klopsiki z tofu wędzonego

Liczba porcji: 10 (sztuk) Czas przygotowania: Wartości odżywcze 68 (sztuka) kalorii, 4b, 5w, 4t (w gramach)

SKŁADNIKI

  • 1 kostka tofu wędzonego (ok. 200 g)
  • 3 łyżki orzechów nerkowca (ok. 45 g)
  • 3 łyżki mąki z ciecierzycy (ok. 40 g)
  • 1 garść świeżej kolendry
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. 
  2. Orzechy nerkowca wrzucamy do miski blendera i miksujemy na sypko. 
  3. Tofu odcedzamy i osuszamy. Kroimy na mniejsze kawałki i dorzucamy z mąką z ciecierzycy, kolendrą i przyprawami do orzechów. Miksujemy blenderem łącząc wszystkie składniki w jedną masę. 
  4. Nabieramy porcje masy łyżeczką i wilgotnymi dłońmi formujemy kulki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Pieczemy ok. 20 minut (lub smażymy na rozgrzanym oleju). Wyjmujemy i podajemy w sosie pomidorowym/serowym lub w sałatce z dressingiem. Smacznego :)

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close