fbpx

Najprostsza pieczona cukinia fit – pieczone talarki z cukinii

by Kucharka w baletkach

Pieczona cukinia fit to przepis, który cieszy się dużą popularnością u mnie w domu. I chyba najłatwiejszy sposób na podanie cukinii do obiadu. Podanie na surowo nie liczę, bo to może tylko sprawić, że się cukinię znielubi ;)

Pieczone talarki z cukinii, czyli pieczone fit plasterki cukinii nadadzą się na małe przełamanie słodkości. Ostatnio bowiem zdecydowanie zdominowały przepisy na blogu. Choć myślę, że na tort sernikowy z borówkami albo tarta śmietankowa z brzoskwiniami to przepisy, które warto znać ;) I które na pewno przydadzą się w sezonie borówkowym lub brzoskwiniowym na niedzielną rodzinną kawę.

Jednak nie samymi słodkościami człowiek żyje, więc pora na propozycję dostawki do obiadu. Taką, która idealnie zastąpi surówkę do obiadu, a którą robi się dużo łatwiej, szybciej i sprawniej.

Pieczona cukinia fit to idealny substytut surówek do obiadu, ale dużo szybszy i łatwiejszy

Pieczona cukinia fit w plasterkach na talerzu

Takie pieczone plasterki są nie tylko niezwykle pyszne, ale też bardzo proste, szybkie i apetyczne. Pięknie wyglądają, robi się je bardzo szybko, a każdemu smakują. Pasują do białego mięsa, ryb, do kotletów warzywnych. Albo nawet jako samodzielne lekkie danie, a raczej przekąska.

W sezonie cukiniowym taka fit pieczona cukinia pojawia się u nas regularnie. Jest obecna na rodzinnych niedzielnych obiadach w gronie najbliższych. Jednak, serwujemy też ją gościom i zawsze znika ze stołu bardzo szybko. Taki przepis na cukinię sprawdza się idealnie do dań z grilla, ale też jako dostawka do tradycyjnego obiadu.

My też często podajemy ją podczas imprez rodzinnych. Zazwyczaj wtedy podajemy pieczonego kurczaka, jakieś sałatki, zawijańce z ciasta francuskiego. I właśnie taka pieczona cukinia jest idealnym dopełnieniem stołu. Nie tylko dodaje witamin, ale też koloru i apetyczności ;)

Z pozoru takie pieczone talarki wydają się dość banalne. Jednak, zapewniam Wam, że smakują przecudownie. Cukinia pięknie komponuje się z oliwą i papryką, a dodatek ziół tylko podkręca smak. Takie danie to absolutny mus sezonu cukiniowego. Koniecznie spróbujcie :)

Najprostsza pieczona cukinia fit - pieczone talarki z cukinii

Drukuj
Liczba porcji: 4 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 108 kalorii 3b, 8w, 8t (w gramach)
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

  • 1 cukinia zielona (ok. 300 g)
  • 1 cukinia żółta (ok. 300 g)
  • 1 czerwona papryka
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.
  2. Od cukinii odcinamy końcówki i kroimy w plasterki.
  3. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w paseczki.
  4. Warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy całość oliwą, a następnie posypujemy solą, pieprzem i ziołami.
  5. Pieczemy 20-25 minut, aż warzywa zmiękną i lekko się zarumienią na brzegach.
  6. Świetnie smakują z białymi mięsami albo jako dodatek do kotletów. Smacznego :)
Pieczona cukinia fit na białym talerzu

coś na dokładkę?

5 komentarzy

Quinoa Raz! Celiak w podróży 20 sierpnia 2017 - 18:10

Ha! U mnie na obiad też były talarki z cukinii. Tylko ze wstydem przyznaję, ze moje były panierowane i smażone. Znów pójdzie w brzuchol ;) Następnym razem zrobię takie dietetyczne jak twoje.

Odpowiedz
Aleksandra 21 sierpnia 2017 - 10:19

Świetna alternatywa dla chipsów :)
W wolnej chwili zapraszam do mnie: https://smilingshrimp.blogspot.com

Odpowiedz
Artibau 21 lipca 2019 - 22:52

Faktycznie. Przepis nieskomplikowany, a efekt zapowiada się wyjątkowo smakowicie :)

Odpowiedz
Teresa 7 sierpnia 2020 - 12:07

Cukinie to ja mogę w każdej postaci. Mąż trochę narzeka ale też je

Odpowiedz
pinkyyy 12 sierpnia 2020 - 13:28

W końcu zrozumie co dobre :D Dobrze Pani robi, że mu podaje mimo narzekań :D

Odpowiedz

Skomentuj

Close