Pieczona cukinia fit to przepis, który cieszy się dużą popularnością u mnie w domu. I chyba najłatwiejszy sposób na podanie cukinii do obiadu. Podanie na surowo nie liczę, bo to może tylko sprawić, że się cukinię znielubi ;)
Pieczone talarki z cukinii, czyli pieczone fit plasterki cukinii nadadzą się na małe przełamanie słodkości. Ostatnio bowiem zdecydowanie zdominowały przepisy na blogu. Choć myślę, że na tort sernikowy z borówkami albo tarta śmietankowa z brzoskwiniami to przepisy, które warto znać ;) I które na pewno przydadzą się w sezonie borówkowym lub brzoskwiniowym na niedzielną rodzinną kawę.
Jednak nie samymi słodkościami człowiek żyje, więc pora na propozycję dostawki do obiadu. Taką, która idealnie zastąpi surówkę do obiadu, a którą robi się dużo łatwiej, szybciej i sprawniej.
Pieczona cukinia fit to idealny substytut surówek do obiadu, ale dużo szybszy i łatwiejszy
Takie pieczone plasterki są nie tylko niezwykle pyszne, ale też bardzo proste, szybkie i apetyczne. Pięknie wyglądają, robi się je bardzo szybko, a każdemu smakują. Pasują do białego mięsa, ryb, do kotletów warzywnych. Albo nawet jako samodzielne lekkie danie, a raczej przekąska.
W sezonie cukiniowym taka fit pieczona cukinia pojawia się u nas regularnie. Jest obecna na rodzinnych niedzielnych obiadach w gronie najbliższych. Jednak, serwujemy też ją gościom i zawsze znika ze stołu bardzo szybko. Taki przepis na cukinię sprawdza się idealnie do dań z grilla, ale też jako dostawka do tradycyjnego obiadu.
My też często podajemy ją podczas imprez rodzinnych. Zazwyczaj wtedy podajemy pieczonego kurczaka, jakieś sałatki, zawijańce z ciasta francuskiego. I właśnie taka pieczona cukinia jest idealnym dopełnieniem stołu. Nie tylko dodaje witamin, ale też koloru i apetyczności ;)
Z pozoru takie pieczone talarki wydają się dość banalne. Jednak, zapewniam Wam, że smakują przecudownie. Cukinia pięknie komponuje się z oliwą i papryką, a dodatek ziół tylko podkręca smak. Takie danie to absolutny mus sezonu cukiniowego. Koniecznie spróbujcie :)
SKŁADNIKI
- 1 cukinia zielona (ok. 300 g)
- 1 cukinia żółta (ok. 300 g)
- 1 czerwona papryka
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.
- Od cukinii odcinamy końcówki i kroimy w plasterki.
- Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w paseczki.
- Warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy całość oliwą, a następnie posypujemy solą, pieprzem i ziołami.
- Pieczemy 20-25 minut, aż warzywa zmiękną i lekko się zarumienią na brzegach.
- Świetnie smakują z białymi mięsami albo jako dodatek do kotletów. Smacznego :)
5 komentarzy
Ha! U mnie na obiad też były talarki z cukinii. Tylko ze wstydem przyznaję, ze moje były panierowane i smażone. Znów pójdzie w brzuchol ;) Następnym razem zrobię takie dietetyczne jak twoje.
Świetna alternatywa dla chipsów :)
W wolnej chwili zapraszam do mnie: https://smilingshrimp.blogspot.com
Faktycznie. Przepis nieskomplikowany, a efekt zapowiada się wyjątkowo smakowicie :)
Cukinie to ja mogę w każdej postaci. Mąż trochę narzeka ale też je
W końcu zrozumie co dobre :D Dobrze Pani robi, że mu podaje mimo narzekań :D