fbpx

Sernik na zimno na spodzie z nutelli

by Kucharka w baletkach

Weekend, więc idealny czas na dalsze słodkości. Tym razem zapraszam Was na sernik na zimno, który ostatnio jest faworytem mojego taty. Mamy tutaj słodziutki spód z nutelli i sucharków, masę serową, a na wierzchu wiśnie z galaretką. Świetnie też pasowałyby tutaj maliny, ale wiśnie bardzo fajnie przełamują słodycz nutelli ;)

Dla mnie serniki na zimno zawsze kojarzą się z latem. Poza tym sernikiem, bardzo często pojawia się też u nas fit kopiec kreta z truskawkami. Nie wyobrażam bowiem sobie, żeby jakiegoś nie wyczarować w tym czasie. Są łatwiejsze od tradycyjnych serników, a nie trzeba stać przy ciepłej kuchence (a akurat w ostatnich dniach chyba każdy szuka trochę chłodu ;p).

Ten przepis na sernik na zimno na spodzie z nutelli jest bardzo łatwy i poradzi sobie z nim nawet początkujący cukiernik (potwierdzona informacja ;)). Mamy tutaj chrupki czekoladowo-orzechowy spód, dość ciężką i przyjemnie słodką masę serową oraz słodko-kwaśną galaretkę z dodatkiem wiśni. Wszystko tutaj się pięknie komponuje, a całość smakuje bajecznie. Zapraszam :)

Sernik na zimno na spodzie z nutelli

Galaretka:
~ 2 galaretki wiśniowe
~ 500 ml wody gorącej
~ 1 słoiczek wiśni z kompotu/świeżych malin

Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy. Zaczynamy brać się za spód czekając, aż zaczną tężeć.

Spód:
~ 1 mały słoiczek nutelli
~ 1/2 opakowania sucharków (ok. 150 g)

Sucharki ścieramy na tarce o jak najdrobniejszych oczkach (to jest najbardziej niewdzięczna czynność, ale potem będzie już tylko lepiej ;) i nie próbujcie działać blenderem, bo niestety tutaj nic nie da). Następnie mieszamy dokładnie z nutellą i wylepiamy dno tortownicy (o średnicy 28 cm).

Masa serowa:
~ 500 g twarogu półtłustego mielonego (najlepiej trzykrotnie!)
~ 400 ml śmietany 30%
~ 2 łyżki żelatyny
~ 1/2 szklanki gorącej wody
~ 1-2 łyżki cukru pudru (spód jest bardzo słodki, więc nie przesadzajmy ;))

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy na chwilkę. Śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder, a następnie porcjami dorzucamy twaróg cały czas miksując. Na sam koniec dodajemy żelatynę i miksujemy do połączenia. Wylewamy na przygotowany spód. Wstawiamy do lodówki.

Gdy galaretka zacznie tężeć, dodajemy do niej owoce i spokojnie, łyżka po łyżce, wylewamy na wierzch. Wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny do całkowitego stężenia. Smacznego :)

coś na dokładkę?

5 komentarzy

Natalia 19 sierpnia 2017 - 17:27

Uwielbiam serniki na zimno! :)
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

Odpowiedz
Quinoa Raz! Celiak w podróży 20 sierpnia 2017 - 18:08

Wygląda obłędnie. Strasznie Ci zazdroszczę, że mogłaś go zjeść ;)

Odpowiedz
Lena Gotuje 21 sierpnia 2017 - 13:11

Niebo w gębie! Pyszny serniczek! :)

Odpowiedz
Kuchcik gotuje 24 sierpnia 2017 - 17:58

Uwielbiam serniki na zimno, a ten wygląda bardzo smakowicie i kusząco :)

Odpowiedz
Ewa Wojtaszko 25 sierpnia 2017 - 11:27

sernika się nie odmawia, nigdy ! hhh pyszny :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close