Sernik na zimno na spodzie z nutelli

Weekend, więc idealny czas na dalsze słodkości. Tym razem zapraszam Was na sernik na zimno, który ostatnio jest faworytem mojego taty. Mamy tutaj słodziutki spód z nutelli i sucharków, masę serową, a na wierzchu wiśnie z galaretką. Świetnie też pasowałyby tutaj maliny, ale wiśnie bardzo fajnie przełamują słodycz nutelli ;) Dla mnie serniki na zimno zawsze kojarzą się z latem i nie wyobrażam sobie, żeby jakiegoś nie wyczarować w tym czasie. Są łatwiejsze od tradycyjnych serników, a nie trzeba stać przy ciepłej kuchence (a akurat w ostatnich dniach chyba każdy szuka trochę chłodu ;p). A ten przepis na sernik na zimno jest bardzo łatwy i poradzi sobie z nim nawet początkujący cukiernik (potwierdzona informacja ;)). Zapraszam :)

Sernik na zimno na spodzie z nutelli

Galaretka:
~ 2 galaretki wiśniowe
~ 500 ml wody gorącej
~ 1 słoiczek wiśni z kompotu/świeżych malin

Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy. Zaczynamy brać się za spód czekając, aż zaczną tężeć.

Spód:
~ 1 mały słoiczek nutelli
~ 1/2 opakowania sucharków (ok. 150 g)

Sucharki ścieramy na tarce o jak najdrobniejszych oczkach (to jest najbardziej niewdzięczna czynność, ale potem będzie już tylko lepiej ;) i nie próbujcie działać blenderem, bo niestety tutaj nic nie da). Następnie mieszamy dokładnie z nutellą i wylepiamy dno tortownicy (o średnicy 28 cm).

Masa serowa:
~ 500 g twarogu półtłustego mielonego (najlepiej trzykrotnie!)
~ 400 ml śmietany 30%
~ 2 łyżki żelatyny
~ 1/2 szklanki gorącej wody
~ 1-2 łyżki cukru pudru (spód jest bardzo słodki, więc nie można przesadzić ;))

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy na chwilkę. Śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder, a następnie porcjami dorzucamy twaróg cały czas miksując. Na sam koniec dodajemy żelatynę i miksujemy do połączenia. Wylewamy na przygotowany spód. Wstawiamy do lodówki.

Gdy galaretka zacznie tężeć dodajemy do niej owoce i spokojnie, łyżka po łyżce, wylewamy na wierzch. Wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny do całkowitego stężenia. Smacznego :)

Drukuj



5 thoughts on “Sernik na zimno na spodzie z nutelli”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *