fbpx

Sernik na zimno na spodzie z nutelli

by Kucharka w baletkach

Weekend, więc idealny czas na dalsze słodkości. Tym razem zapraszam Was na sernik na zimno, który ostatnio jest faworytem mojego taty. Mamy tutaj słodziutki spód z nutelli i sucharków, masę serową, a na wierzchu wiśnie z galaretką. Świetnie też pasowałyby tutaj maliny, ale wiśnie bardzo fajnie przełamują słodycz nutelli ;)

Dla mnie serniki na zimno zawsze kojarzą się z latem. Poza tym sernikiem, bardzo często pojawia się też u nas fit kopiec kreta z truskawkami. Nie wyobrażam bowiem sobie, żeby jakiegoś nie wyczarować w tym czasie. Są łatwiejsze od tradycyjnych serników, a nie trzeba stać przy ciepłej kuchence (a akurat w ostatnich dniach chyba każdy szuka trochę chłodu ;p).

Sernik na zimno na spodzie z nutelli

Sernik na zimno na spodzie z nutelli z galaretką z wiśniami

Ten przepis na sernik na zimno na spodzie z nutelli jest bardzo łatwy i poradzi sobie z nim nawet początkujący cukiernik (potwierdzona informacja ;)). Mamy tutaj chrupki czekoladowo-orzechowy spód, dość ciężką i przyjemnie słodką masę serową oraz słodko-kwaśną galaretkę z dodatkiem wiśni. Wszystko tutaj się pięknie komponuje, a całość smakuje bajecznie.

Kiedy jest gorąco, średnio się chce stać przy piekarniku. Taki sernik bez pieczenia to wtedy idealne rozwiązanie. Nie dość, że się pięknie prezentuje, to robi się go łatwo i nie tak długo (najwięcej to się czeka ;)). A połączenie nutelli z wiśniami to naprawdę majstersztyk, który warto spróbować. Zapraszam :)

Sernik na zimno na spodzie z nutelli

Drukuj
Liczba porcji: 12 (tortownica o średnicy 28 cm) Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 380 kalorii 12 g białka, 43 g węglowodanów, 18 g tłuszczy na porcję
Ocena 4.2/5
( 5 głos )

SKŁADNIKI

Galaretka:

  • 2 galaretki wiśniowe
  • 500 ml wody gorącej
  • 1 słoiczek wiśni z kompotu/świeżych malin

Spód:

  • 1 mały słoiczek nutelli (230 g)
  • 1/2 opakowania sucharków (ok. 150 g)

Masa serowa:

  • 500 g twarogu półtłustego mielonego (najlepiej trzykrotnie!)
  • 400 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1-2 łyżki cukru pudru (spód jest bardzo słodki, więc nie przesadzajmy ;))

PRZYGOTOWANIE

Galaretka:

Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy. Bierzemy się za spód czekając, aż zaczną tężeć.

Spód:

  1. Sucharki ścieramy na tarce o jak najdrobniejszych oczkach (to jest najbardziej niewdzięczna czynność, ale potem będzie już tylko lepiej ;) i nie próbujcie działać blenderem, bo niestety tutaj nic nie da).
  2. Następnie mieszamy dokładnie z nutellą i wylepiamy dno tortownicy (o średnicy 28 cm).

Masa serowa:

  1. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy na chwilkę.
  2. Śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder, a następnie porcjami dorzucamy twaróg cały czas miksując. Na sam koniec dodajemy żelatynę i miksujemy do połączenia.
  3. Wylewamy na przygotowany spód. Wstawiamy do lodówki.

 

Gdy galaretka zacznie tężeć, dodajemy do niej owoce i spokojnie, łyżka po łyżce, wylewamy na wierzch. Wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny do całkowitego stężenia. Smacznego :)

Kawałek sernika na zimno na spodzie z nutelli z galaretką z wiśniami
Sernik na zimno na spodzie z nutelli z galaretką z wiśniami na talerzu

coś na dokładkę?

7 komentarzy

Natalia 19 sierpnia 2017 - 17:27

Uwielbiam serniki na zimno! :)
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

Odpowiedz
Quinoa Raz! Celiak w podróży 20 sierpnia 2017 - 18:08

Wygląda obłędnie. Strasznie Ci zazdroszczę, że mogłaś go zjeść ;)

Odpowiedz
Lena Gotuje 21 sierpnia 2017 - 13:11

Niebo w gębie! Pyszny serniczek! :)

Odpowiedz
Kuchcik gotuje 24 sierpnia 2017 - 17:58

Uwielbiam serniki na zimno, a ten wygląda bardzo smakowicie i kusząco :)

Odpowiedz
Ewa Wojtaszko 25 sierpnia 2017 - 11:27

sernika się nie odmawia, nigdy ! hhh pyszny :)

Odpowiedz
Ola 11 stycznia 2024 - 12:58

Czy mrożone wiśnie się sprawdzą?

Odpowiedz
Kucharka w baletkach 12 stycznia 2024 - 14:01

Tak, ale najlepiej wcześniej rozmrozić, żeby nie puściły za dużo wody :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close