Tort sernikowy z borówkami

Jak zapowiedziałam na fanpage’u – słodki szał czas zacząć. U mnie długi weekend obfitował w dwie imprezy rodzinne, więc trzeba było troszkę poczarować w kuchni. Ale oczywiście robiłam to z przyjemnością, a czas umilali mi moi mali pomocnicy, dzięki którym było jeszcze fajniej. Zaczniemy od najbardziej sezonowej propozycji i najważniejszej w ten weekend -w końcu w urodziny tort jest niezbędny. I tak doszłam nawet do wniosku, że torty to ciasta, które lubię robić najbardziej. Nie dość, że mogę puścić wodze fantazji i stworzyć przepyszne połączenia smakowe to dodatkowo robię to wszystko z myślą o kimś i staram się, żeby był jak najpiękniejszy, żeby temu komuś się podobał. I kiedy już się widzi, że tej najważniejszej osobie smakuje to tak jakby dostać taką małą gwiazdeczkę, która sprawia, że to całe gotowanie, staranie się i stanie w kuchni ma sens. A ten tort był robiony dla najważniejszej kobiety w moim życiu i musiał być cudowny. I zapewniam, że był. Koniecznie spróbujcie ;>

Tort sernikowy z borówkami (tortownica o średnicy 28 cm)

Biszkopt:
~ 4 jajka
~ 4 łyżki wody
~ 1 szklanka cukru
~ 2/3 szklanki mąki pszennej
~ 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy 1/2 szklanki cukru i  wodę. Ubijamy ok. 10 minut na pełnych obrotach, aż masa zrobi się jasna i puszysta.
Białka ubijamy z reszta cukru. Dodajemy do ubitych żółtek i delikatnie mieszamy łyżką. Dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy łyżką. Całość przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy, studzimy, delikatnie nożem ścieramy wierzchnia warstwę biszkoptu (taka miękką „skorupkę”) i kroimy na 2 części. Nasączamy (można to zrobić np. wodą z cukrem lub zaparzoną herbatą ;)).

Krem sernikowy:
~ 500 g twarogu półtłustego mielonego (najlepiej trzykrotnie!)
~ 250 ml śmietany 30%
~ 100 g białej czekolady (1 tabliczka)
~ 300 g borówek

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (do rondelka nalewamy wodę i zagotowujemy. Na rondelku umieszczamy naczynie z połamaną czekoladą i roztapiamy „na parze”, co jakiś czas mieszając). Odstawiamy i bierzemy się za śmietanę.
Śmietanę ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy porcjami twaróg i miksujemy do całkowitego połączenia. Wlewamy czekoladę i szybko miksujemy. 1/3 masy wykładamy na pierwszą część biszkoptu. Układamy równomiernie borówki i ostrożnie wykładamy na nie kolejną 1/3 masy. Przykrywamy drugą częścią lekko dociskając. Na wierzchu i po bokach rozsmarowujemy masę przykrywając dokładnie wierzch biszkoptu i wyrównując brzegi.

Wierzch
~ 250 ml śmietany 30%
~ 100 g borówek
~ 4 kostki białej czekolady (ok. 30 g)

Śmietankę ubijamy na sztywno i smarujemy ostrożnie boki i wierzch tortu (uważając, żeby nie połączyła się z masą sernikową). Czekoladę ścieramy i przylepiamy do boków. Na wierzchu układamy w okrąg borówki (u mnie jeszcze na środku z okazji urodzin oczywiście ;)). Wkładamy do lodówki na przynajmniej 2 godzinki i podajemy. Smacznego :)

PS: Warto kroić wilgotnym nożem ;)

 

Drukuj


4 thoughts on “Tort sernikowy z borówkami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *