Omlet owsiany – przepis podstawowy

Płatki owsiane są cudowne! Można z nich wyczarować tyle rzeczy, a zarówno na słodko i na słono smakują dobrze. Ostatnio trudno rozstać mi się z nimi rano i tylko podaję je w innej formie – czasem owsianka zwykła, potem pieczona, od czasu do czasu placki, w weekendy często gofry, a raz po raz nawet omlet wpadnie. I tym właśnie ostatnim chciałabym się z Wami podzielić ;) Bardzo szybkie i niezwykle pożywne śniadanie, a można z nim bardzo kombinować. Najczęściej serwuję go na wytrawnie, ale wersja słodka jest równie cudowna. Polecam gorąco, zakochacie się w takim śniadaniu ;>

Omlet owsiany (1 porcja)

~ 4 łyżki płatków owsianych
~ 0,5 szklanki wrzątku
~ 2 jajka
~ 100 g cukinii
~ duża szczypta cynamonu
~ warzywa/owoce/serki/jogurty do podania (u mnie twaróg i pomidor malinowy)

Płatki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy (15 minut starczy; żeby nie czekać za długo rano zawsze to wieczorem robię ;)). Odcedzamy na sitku.
Jajka wbijamy do szklanki i mieszamy je dokładnie trzepaczką. Dodajemy płatki. Cukinię ścieramy i odsączamy z nadmiaru wody. Dodajemy do masy. Dosypujemy cynamon.
Patelnię rozgrzewamy i rozsmarowujemy całość. Zmniejszamy ogień i smażymy pod przykryciem kilka minut. Następnie obracamy na długą stronę (możecie najpierw zsunąć na talerz, a potem z niego przełożyć na patelnię, będzie łatwiej ;)). Smażymy jeszcze chwilkę i podajemy. Smacznego :)

Drukuj



2 thoughts on “Omlet owsiany – przepis podstawowy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *