fbpx

Omlet owsiany – przepis podstawowy

by Kucharka w baletkach

Omlet owsiany wymyśliłam sobie, że urozmaicić sobie troszkę moje owsiankowe poranki. Chociaż nie sądzę, żeby kiedykolwiek znudziła mi się rozgrzewająca owsianka miseczkowa, w szczególności moja ulubiona, czyli na mleku sojowym z jabłkiem i cynamonem, to jednak wolę dmuchać na zimne i co nieco urozmaicać. Omlet owsiany tutaj się świetnie sprawdza, bo robi się go mega szybko, a pasuje zarówno do słodkich, jak i wytrawnych połączeń, więc warto pamiętać, żeby zalać płatki wieczorem, a rano możemy mieć pyszne śniadanie w 5 minut :-)

Omlet owsiany

(1 porcja)

~ 4-5 łyżek płatków owsianych
~ 1/2 szklanki wrzątku
~ 2 jajka

Płatki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy (15 minut; żeby nie czekać za długo rano zawsze to wieczorem robię ;)). Odcedzamy na sitku.
Jajka wbijamy do szklanki i mieszamy je dokładnie trzepaczką. Dodajemy płatki.

Patelnię rozgrzewamy i rozsmarowujemy całość. Zmniejszamy ogień i smażymy pod przykryciem kilka minut. Następnie obracamy na długą stronę (możecie najpierw zsunąć na talerz, a potem z niego przełożyć na patelnię, będzie łatwiej ;)). Smażymy jeszcze chwilkę i podajemy. Smacznego :)

coś na dokładkę?

2 komentarze

Agata 28 października 2014 - 19:08

o, tak – taki omlet to świetna alternatywa dla tradycyjnej owsianki :)

Odpowiedz
whipped cream 28 października 2014 - 21:12

bardzo zdrowy, podoba mi się! :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close