Owsiana jajecznica, czyli owsianica

Jak już wiele razy wspominałam owsianka to moje najukochańsze śniadanie, które ostatnio najczęściej zdradzam na rzecz pancakesów (z jabłkiem w środku <3). Ale wtedy staram się jakoś wpleść w moje menu płatki owsiane w trochę inny sposób. I ostatnio właśnie powstała taka owsiana jajecznica, czyli owsianica. Może nazwanie jej jajecznicą to zbyt wiele, bo ta wersja jajek nie widziała, ale znając już jej smak trudno wpaść na inną nazwę. Owsiana jajecznica jest bardzo szybka do zrobienia (tylko pamiętajcie o namoczeniu płatków!), pożywna i można z nią kombinować, że aż miło. Dzisiaj prezentuję Wam ją w mojej ulubionej wersji z pieczarkami, wędzoną wędliną i serem. Próbowałam również w wersji wegetariańskiej z jajkiem i pieczarkami, a już niedługo przyjdzie czas na wegańską ;) 

Owsiana jajecznica, czyli owsianica

~ 4-5 łyżek płatków owsianych
~ 1 mała cebula
~ 200 g pieczarek
~ 2-3 plastry wędzonej wędliny lub boczku wędzonego  (może być wegański ;-))
~ 1 plasterek sera żółtego
~ 1/4 łyżeczki czarnej soli (dzięki niej „jajecznica” ma prawdziwie jajeczny posmak ;)) lub zwykłej
~ 1/4 łyżeczki pieprzu

Płatki owsiane zalewamy 1/2 szklanki wrzątku i odstawiamy na 15 minut.

Na odrobinie oliwy/oleju podsmażamy posiekaną drobno cebulę i pokrojoną w kosteczkę wędlinę. Po kilku minutach, gdy cebula się zeszkli dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy ok. 5 minut. Po tym czasie wrzucamy odsączone płatki i mieszamy dokładnie. Dodajemy pokrojony w kosteczkę ser i doprawiamy. Mieszamy, aż ser się roztopi i podajemy. Smacznego :)

Drukuj


4 thoughts on “Owsiana jajecznica, czyli owsianica”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *