Dyniowa owsianka pieczona z figami to moja kolejna propozycja na idealne śniadanie na rozpoczynającą się właśnie jesień. Połączenie dyni i fig pokazywałam Wam już kilka razy, chociażby przy cudownych plackach dyniowych, ale dobrego nigdy za wiele, więc pieczona owsianka też musi się tu pojawić. Sama dyniowa owsianka pieczona z figami jest superłatwa, lekko dosłodzona syropem lub miodem, co sprawia, że smakuje jak takie zdrowe fajne miękkie ciasteczko. Polecam na śniadanie, podwieczorek czy nawet kolację po ciężkim jesiennym dniu :)
Dyniowa owsianka pieczona z figami
(1 porcja)
~ 150 g dyni hokkaido (waga przed upieczeniem lub 100 g puree z dyni)
~ 4-5 łyżek płatków owsianych
~ 1/2 szklanki wody lub mleka
~ 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
~ 2 świeże figi
~ do podania: jogurt/twarożek/serek wiejski i masło orzechowe
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Surową dynię pieczemy w nagrzanym piekarniku do miękkości (ok. 35 minut). Odstawiamy na 5 minut (piekarnik zostawiamy włączony), a następnie rozgniatamy widelcem lub blendujemy na puree.
Do dyni dodajemy płatki owsiane, wodę lub mleko, syrop lub miód, Wszystko mieszamy i przekładamy do małego naczynka żaroodpornego. Na wierzchu wykładamy figi pokrojone w plasterki.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 40 minut. Podajemy z jogurtem, twarożkiem lub serkiem wiejskim. Smacznego :)