fbpx

Pasta z tuńczyka i awokado

by Kucharka w baletkach

Wiem, że niektórzy nie wyobrażają sobie śniadania bez kanapek. A ja? Przyznam szczerze, że nie jestem kanapkową dziewczyną. Nie mam w zwyczaju więc robić past czy smarowideł kanapkowych zbyt często. A przynajmniej nie miałam… Dopóki nie zrobiłam tej pasty i absolutnie przepadłam! Pasta z tuńczyka i awokado to jedna z tych past, które zostają długo w głowie. I zarazem jeden z najprostszych  sposobów na sprawienie, że suchy tuńczyk z puszki (oczywiście mowa o tym w sosie własnym ;)) nabiera cudownego smaku. Trio – tuńczyk, awokado i twaróg – doskonale się uzupełnia i pasuje idealnie do kanapek czy nawet w wersji bardziej przekąskowej czy na imprezę do nadziania pomidorków. I zawsze wydawało mi się, że najlepszym kompanem do tuńczyka jest majonez, a tu takie miłe i zdrowe zaskoczenie :> Pasta z tuńczyka i awokado gości u mnie bardzo często i mam nadzieję, że Wy będziecie nią tak oczarowani, jak ja ;>

Pasta z tuńczyka i awokado

~ 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (ok. 120 g po odcedzeniu)
~ 1/2 kostki twarogu półtłustego (ok. 100 g)
~ 1/2 awokado (ok. 100 g miąższu)
~ sól, pieprz

Awokado rozgniatamy i mieszamy dokładnie z twarogiem i odcedzonym tuńczykiem. Solimy i pieprzymy do smaku. Nadziewamy pomidorki lub podajemy na kanapkach. Smacznego :)

coś na dokładkę?

1 komentarz

Ervisha 15 stycznia 2018 - 11:45

Moja mama polubiła się w takich pastach :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close