fbpx

Piernikowa owsianka jogurtowa z mandarynkami

by Kucharka w baletkach

Piernikowa owsianka jogurtowa z mandarynkami to idealne śniadanie na przedświąteczny czas. Grudzień bowiem to dla większości z nas miesiąc pachnący piernikami i mandarynkami.

Dodatkowo, świąteczna atmosfera sprawia, że wszyscy są dla siebie jacyś milsi. Naprawdę złe i naiwne filmy świąteczne ogląda się z zapartym tchem i uśmiechem na ustach.

Tylko ta pogoda i ciemność za oknem trochę straszy. Troszkę więc trudniej wstaje się rano z łóżka i potrzeba dodatkowej motywacji. A taką najlepiej zapewnić sobie czymś przyjemnym i rozgrzewającym z rana. Nie ma nic lepszego na takie specjalne zadanie niż piernikowa owsianka z mandarynkami.

Piernikowa owsianka jogurtowa z mandarynkami

Piernikowa owsianka jogurtowa podana w bambusowej misce

Piernikowa owsianka z mandarynkami to co roku moje małe grudniowe uzależnienie. Przyznam szczerze, że nie jestem największą fanka cytrusów w owsiankach. Dla mnie w owsiankach zawsze wygrywa jabłko albo banan. Stąd tyle owsianek z bananami i jabłkami na blogu ;) W jesieni najczęściej chyba pojawia się pieczona owsianka z bananami i jabłkami, ale marchewkowa owsianka z jabłkami i ricottą pojawia się równie często.

Jednak, grudzień rządzi się już swoimi prawami. Wiadomo, że nie ma bardziej świątecznego niż mandarynki i pierniki. A ich połączenie to już świąteczny kosmos.

Piernikowa owsianka jogurtowa z mandarynkami wychodzi idealnie korzenna i słodka. Co więcej, mandarynki dodają fajnej świeżości. Mnie myśl o takim śniadaniu troszkę motywuje do wstania. Mam nadzieję, że Wam też pomoże ;)

Drukuj

Piernikowa owsianka jogurtowa z mandarynkami

Liczba porcji: 1 Czas przygotowania: Wartości odżywcze 353 kalorii, 12b, 65w, 6t, 7bł (w gramach)

SKŁADNIKI

  • 4-5 łyżek płatków owsianych (ok. 50 g)
  • 1 łyżka lnu mielonego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki kakao naturalnego
  • 1/2-3/4 szklanki gorącej wody
  • 100 g cukinii (można pominąć, ale polecam bo zwiększa objętość owsianki i jest niewyczuwalna w smaku)
  • 150 g jogurtu typu greckiego
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
  • 2 mandarynki obrane i wyporcjowane

PRZYGOTOWANIE

  1. Płatki owsiane wsypujemy do rondelka z lnem, przyprawą i kakao. Zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na 15 minut.
  2. Dodajemy startą i odciśniętą z soku cukinię. Podgrzewamy na średnim ogniu mieszając ok. 1-2 minuty. Wyłączamy ogień, odstawiamy na minutkę i dodajemy jogurt oraz miód. Dokładnie mieszamy.
  3. Przekładamy do miseczki.
  4. Na wierzch wysypujemy mandarynki. Podajemy posypane cynamonem. Smacznego!
Piernikowa owsianka jogurtowa podana w bambusowej misce

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close