Piernikowa owsianka jogurtowa z mandarynkami

Grudzień to dla mnie miesiąc pachnący piernikami i mandarynkami. A świąteczna atmosfera sprawia, że wszyscy są dla siebie jacyś milsi, a naprawdę złe i naiwne filmy świąteczne ogląda się z zapartym tchem i uśmiechem na ustach. Tylko ta pogoda i ciemność za oknem trochę straszy, więc troszkę trudniej wstaje się rano z łóżka i potrzeba dodatkowej motywacji. A ja dzisiaj z taką przychodzę – piernikowa owsianka jogurtowa z mandarynkami zaprasza. Nie jestem największą fanka cytrusów w owsiankach i dla mnie zawsze wygrywa jabłko albo banan, ale grudzień rządzi się swoimi prawami. A wiadomo, że nie ma bardziej świątecznego połączenia niż mandarynki i pierniki. Piernikowa owsianka jogurtowa z mandarynkami wychodzi idealnie korzenna, słodka, a mandarynki dodają jakiejś takiej fajnej świeżości. Mnie myśl o takim śniadaniu troszkę motywuje do wstania i mam nadzieję, że Wam też pomoże ;-)

Piernikowa owsianka jogurtowa z mandarynkami

(1 porcja)

~ 4-5 łyżek płatków owsianych (ok. 50 g)
~ 1 łyżka lnu mielonego
~ 1 łyżeczka przyprawy do piernika
~ 1/2 łyżeczki kakao naturalnego
~ 1/2-3/4 szklanki gorącej wody
~ 100 g cukinii (można pominąć, ale polecam bo zwiększa objętość owsianki i jest niewyczuwalna w smaku)
~ 150 g jogurtu typu greckiego
~ 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego 
~ 2 mandarynki obrane i wyporcjowane

Płatki owsiane wsypujemy do rondelka z lnem, przyprawą i kakao. Zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na 15 minut.

Dodajemy startą i odciśniętą z soku cukinię. Podgrzewamy na średnim ogniu mieszając ok. 1-2 minuty. Wyłączamy ogień, odstawiamy na minutkę i dodajemy jogurt oraz miód. Dokładnie mieszamy.

Przekładamy do miseczki. Na wierzch wysypujemy mandarynki. Podajemy posypane cynamonem. Smacznego!

Drukuj


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *