fbpx
Home Boże Narodzenie Piernikowa owsianka jogurtowa z mandarynkami

Piernikowa owsianka jogurtowa z mandarynkami

by Kucharka w baletkach

Grudzień to dla mnie miesiąc pachnący piernikami i mandarynkami. A świąteczna atmosfera sprawia, że wszyscy są dla siebie jacyś milsi, a naprawdę złe i naiwne filmy świąteczne ogląda się z zapartym tchem i uśmiechem na ustach. Tylko ta pogoda i ciemność za oknem trochę straszy, więc troszkę trudniej wstaje się rano z łóżka i potrzeba dodatkowej motywacji. A ja dzisiaj z taką przychodzę – piernikowa owsianka jogurtowa z mandarynkami zaprasza. Nie jestem największą fanka cytrusów w owsiankach i dla mnie zawsze wygrywa jabłko albo banan, ale grudzień rządzi się swoimi prawami. A wiadomo, że nie ma bardziej świątecznego połączenia niż mandarynki i pierniki. Piernikowa owsianka jogurtowa z mandarynkami wychodzi idealnie korzenna, słodka, a mandarynki dodają jakiejś takiej fajnej świeżości. Mnie myśl o takim śniadaniu troszkę motywuje do wstania i mam nadzieję, że Wam też pomoże ;-)

Piernikowa owsianka jogurtowa z mandarynkami

(1 porcja)

~ 4-5 łyżek płatków owsianych (ok. 50 g)
~ 1 łyżka lnu mielonego
~ 1 łyżeczka przyprawy do piernika
~ 1/2 łyżeczki kakao naturalnego
~ 1/2-3/4 szklanki gorącej wody
~ 100 g cukinii (można pominąć, ale polecam bo zwiększa objętość owsianki i jest niewyczuwalna w smaku)
~ 150 g jogurtu typu greckiego
~ 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego 
~ 2 mandarynki obrane i wyporcjowane

Płatki owsiane wsypujemy do rondelka z lnem, przyprawą i kakao. Zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na 15 minut.

Dodajemy startą i odciśniętą z soku cukinię. Podgrzewamy na średnim ogniu mieszając ok. 1-2 minuty. Wyłączamy ogień, odstawiamy na minutkę i dodajemy jogurt oraz miód. Dokładnie mieszamy.

Przekładamy do miseczki. Na wierzch wysypujemy mandarynki. Podajemy posypane cynamonem. Smacznego!

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close