Marchewkowa owsianka pieczona z ricottą

Marchewkowa owsianka pieczona z ricottą powstała z inspiracji wywołanej tym, że to już ostatni dzień mojej ricottowej akcji, więc korzystając jeszcze z okazji mam dla Was przepyszne śniadanko. Pieczone owsianki zresztą to według mnie najlepsze śniadanie. Po kuchni roznosi się taki wspaniały aromatyczny zapach, a cała owsianka jest taka przesycona smakiem, że aż trudno mi to opisać. Tego trzeba po prostu spróbować. Dzisiaj owsianka, która trochę udaje sernik, trochę ciasto marchewkowe. Pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno. Ale ja raczej jestem zwolenniczką ciepłych śniadań niezależnie od pory roku, więc wiadomo którą wersję wybieram :D Ale jak Wy zjecie, to już Wasz wybór ;)

Marchewkowa owsianka pieczona z ricottą (1 porcja)

~ 4-5 łyżek płatków owsianych
~ 100 g ricotty
~ 0,5 szklanki wody/mleka
~ 200 g startej marchwi
~ 1 łyżeczka brązowego cukru (można też posłodzić stewią)
~ 1 łyżeczka cynamonu

Wszystko razem mieszamy. Przekładamy do naczynka żaroodpornego i pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Podajemy z masłem orzechowym. Smacznego :)

Drukuj



4 thoughts on “Marchewkowa owsianka pieczona z ricottą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *