Piernikowy tort ze śliwkami i śmietanką to jesienny tort na bazie miodowego biszkoptu, karmelizowanych śliwek i słodkiej śmietanki.
Biszkopt z miodem to bardzo smaczna alternatywa dla tradycyjnego biszkoptu. Idealnie sprawdza się właśnie w połączeniach z korzennymi przyprawami. Stąd wykorzystałam go w pełnoziarnistym torcie a la szarlotka. A w miniony weekend w tym piernikowym torciku.
Ten tort został zainspirowany zresztą właśnie miodem piernikowym, który kurzył się u nas na szafce. Ja sporadycznie jadam cokolwiek z miodem, a Krzysiek nie przepada za miodami z dodatkami. Postanowiłam więc zużyć go w sezonie jesienno-zimowym. Wtedy wszystko co korzenne i piernikowe smakuje przecież najlepiej.
Biszkopt z miodem zresztą to jeden z bardziej popularnych przepisów na blogu. Zachowuje puszystość oryginału z cukrem, ale ma dodatkowo tą przyjemną miodową nutkę. Moje jesienne wypieki na bazie biszkoptu są zawsze zdominowane przez ten biszkopt i bardzo polecam wypróbować.
Piernikowy tort z karmelizowanymi śliwkami i śmietanką to idealny jesienny tort

Tutaj dodatkowo mamy karmelizowane śliwki, również z miodem. To taka trochę dwuskładnikowa, łatwa i szybka konfitura śliwkowa. Można zrobić taką nie tylko do ciasta, ale również do kanapek. Z tym, że warto pamiętać, że gotowany miód traci swoje cenne właściwości, więc na kanapki warto udusić śliwki z niewielką ilością miodu i wodą, a w razie potrzeby polać miodem wierzch kanapek.
I ostatnim składnikiem naszego jesiennego tortu to najzwyklejsza śmietana zmieszana z mascarpone. Kiedy dopiero zaczynałam piec zazwyczaj chwytałam zagęstniki do śmietany. Teraz też mi się zdarza, ale jednak dużo częściej wykorzystuję mieszankę śmietany i mascarpone. Jest to najłatwiejszy krem do tortu, każdy go lubi i pasuje naprawdę do wszystkiego.
Nie przedłużając zapraszam na pyszny piernikowy tort ze śliwkami. U mnie na pewno zagości nie raz nie dwa. I Tobie również to polecam :)
Po więcej jesiennych inspiracji, zachęcam do zakupu e-booka:

SKŁADNIKI
Biszkopt miodowy:
- 4 duże jajka
- 100 g mąki pszennej lub pełnoziarnistej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 100 g miodu (płynnego) piernikowego (lub 100 g miodu i 1 łyżka przyprawy piernikowej)
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Karmelizowane śliwki:
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 łyżki miodu
- 600 g śliwek
Krem śmietankowy:
- 500 g śmietany 30%
- 250 g sera mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE
Biszkopt miodowy:
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Białka oddzielamy od żółtek.
- Żółtka miksujemy z miodem (ja swój musiałam podgrzać, żeby zrobił się płynny - jeżeli też tak musicie koniecznie odstawcie na chwilkę, żeby nie zrobiła się jajecznica ;p) 2-3 minuty.
- Białka, z dodatkiem szczypty soli, ubijamy na sztywną pianę. Do białek dolewamy żółtka i delikatnie mieszamy szpatułką.
- Dodajemy mąki wymieszane z proszkiem i ponownie mieszamy szpatułką do połączenia.
- Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25-30 minut.
- Wyjmujemy, odstawiamy i studzimy.
- Kroimy na 3 równe blaty.
Karmelizowane śliwki:
- Śliwki kroimy w kostkę lub na cieniutkie plasterki.
- Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło. Po 1 minucie dodajemy śliwki, a po chwili syrop klonowy.
- Mieszamy i smażymy, aż się lekko skarmelizują, a sok, który się wydzielił się zredukuje (czyli po prostu całość zrobi się gęsta jak konfitura ;)).
- Śliwki rozkładamy równomiernie na 2 blaty (spodni i środkowy).
Krem śmietankowy:
- Śmietanę ubijamy najwyższych obrotach miksera na sztywno.
- Dodajemy serek, cukier i ponownie miksujemy do połączenia. 1/3 kremu wykładamy na pierwszy blat ze śliwkami. Przykrywamy drugim ze śliwkami. Ponownie wykładamy 1/3 kremu. Układamy ostatni blat i resztę kremu smarujemy boki oraz wierzch tortu.
- Boki i wierzch ozdabiamy wedle uznania - u mnie to była starta gorzka czekolada.
- Schładzamy przynajmniej 2 godziny i podajemy. Smacznego :)

2 komentarze
Pysznie prezentuje się Twój tort. :) Chyba nigdy nie jadłam śliwkowego.
Polecam spróbować :)