Placki owsiane z cukinią, jabłkiem i cynamonem

Placki owsiane z cukinią, jabłkiem i cynamonem miałam już wstawić bardzo dawno temu, co zresztą zapowiadałam na instagramie, ale chyba musiałam w międzyczasie upiec coś innego wspaniałego, że kompletnie wyleciało mi to z głowy… Ale już nadrabiam, a sezon na cukinię się już w końcu zaczął, więc można działać <3 U mnie już w piwnicy leży worek cukinii prosto ze wsi i tylko czekają, żebym coś z nich powymyślała – oj wyczuwam jutro tartę z łososiem i cukinią :p Ale tymczasem zapraszam Was na śniadaniowe klimaty i jedne z placków, które goszczą u mnie chyba najczęściej w weekendy, czyli wspomniane placki owsiane z cukinią, jabłkiem i cynamonem. Połączenie cukinii, jabłka i cynamonu to moja mała miłość, więc chyba nigdy mi się nie znudzą. Zapraszam na przepyszne śniadanie :)

Placki owsiane z cukinią, jabłkiem i cynamonem

(8-10 sztuk)

~ 1 mała cukinia (ok. 200 g; jeśli macie dużą i z dużymi pestkami to wydrążcie miąższ i go odłóżcie na bok ;))
~ 8-10 łyżek płatków owsianych
~ 1 jajko
~ 1/2 szklanki wody letniej
~ 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
~ 1/2 łyżeczki cynamonu
~ 1 duże jabłko
~ do podania: twarożek/jogurt

Cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach i bardzo dokładnie odciskamy sok.

Płatki za pomocą blendera miksujemy na proszek. Dodajemy startą cukinię, wodę lub mleko, dynię, jajko, proszek i cynamon. Miksujemy krótko (żeby nie zrobiła się kompletna papka) i odstawiamy na 15 minut (najlepiej zrobić to wieczorem, a rano już tylko smażyć ;)).

Jabłko obieramy i kroimy na plasterki. Łyżką wykładamy porcje ciasta na rozgrzaną patelnie. Na każdym układamy plasterki pokrojonego jabłka i przykrywamy drugą łyżką ciasta. Smażymy z obydwóch stron. Podajemy z twarożkiem lub jogurtem. Smacznego :)

Drukuj


3 thoughts on “Placki owsiane z cukinią, jabłkiem i cynamonem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *