fbpx

Placki owsiane z cukinią i jabłkiem z cynamonem

by Kucharka w baletkach

Placki owsiane z cukinią i jabłkiem z cynamonem miałam już wstawić bardzo dawno temu. Robię je bowiem regularnie od lat. I właśnie takie najczęściej pojawiające się u mnie dania najrzadziej fotografuję. Tak na przekór troszkę ;)

Generalnie placki z jabłkiem to placki, które pojawiają się u mnie przynajmniej kilka razy w tygodniu. Kocham jabłka na surowo, ale jeszcze bardziej, kiedy miękną pod wpływem temperatury i robią się jeszcze bardziej soczyste. W plackach takich jak placki dyniowe z jabłkiem czy marchewkowe placki z ricotty.

Dla mnie takie placki mają wtedy coś z szarlotki. A że szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast, to często ciężko im zrobić placki z innymi owocami. Jestem bardzo jabłkowo-szarlotkowa, więc ciężko mi oprzeć się naklejenia kilku plasterków na smażone placki ;)

Placki owsiane z cukinią i jabłkiem to cudowne połączenie

Dodatkowo, jabłko naprawdę świetnie łączy się z cukinią. Ja to prawie codziennie wykorzystuję w owsiankach, w wersji pieczonej lub tradycyjnej. I równie często wykorzystuję to w weekendy przygotowując weekendowe placki owsiane z cukinia, jabłkiem i cynamonem.

Dla mnie placki to idealna celebracja weekendu. Mamy więcej czasu na spokojne delektowanie się i nie musimy się śpieszyć. A wtedy ulubione śniadanie to zdecydowanie najlepszy pomysł. Te placki są delikatne w smaku, cukinia jest ledwo wyczuwalna, ale dodaje właśnie tej delikatności i lekkiej wilgotności.

Co więcej, jabłka z cynamonem nadają właśnie ten szarlotkowy cudowny smak. Całe placki to naprawdę pyszne, zdrowe i piękne śniadanie. U mnie obowiązkowo podane z masłem orzechowym i syropem klonowym. Pełnia szczęścia gwarantowana :)

Drukuj

Placki owsiane z cukinią i jabłkiem z cynamonem

Liczba porcji: 2 (8-10 sztuk) Czas przygotowania: Wartości odżywcze 301 kalorii, 10b, 49w, 6t, 7bł (w gramach)

SKŁADNIKI

  • 1 mała cukinia (ok. 200 g; jeśli macie dużą i z dużymi pestkami to wydrążcie miąższ i go odłóżcie na bok ;))
  • 8-10 łyżek płatków owsianych (ok. 100 g)
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki wody letniej lub mleka
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 duże jabłko (ok. 200 g)
  • do podania: twarożek/ jogurt/ masło orzechowe/ syrop klonowy

PRZYGOTOWANIE

  1. Cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach i bardzo dokładnie odciskamy sok.
  2. Płatki za pomocą blendera miksujemy na proszek. Dodajemy startą cukinię, wodę lub mleko, jajko, proszek i cynamon. Miksujemy krótko (żeby nie zrobiła się kompletna papka) i odstawiamy na 15 minut (najlepiej zrobić to wieczorem, a rano już tylko smażyć ;)).
  3. Jabłko obieramy i kroimy na plasterki.
  4. Łyżką wykładamy porcje ciasta na rozgrzaną lekko natłuszczoną patelnię. Na każdym układamy plasterki pokrojonego jabłka i przykrywamy drugą łyżką ciasta. Smażymy z obydwóch stron.
  5. Podajemy z twarożkiem, jogurtem, masłem orzechowym lub syropem klonowym. Smacznego :)

coś na dokładkę?

5 komentarzy

Ervisha 21 czerwca 2018 - 19:19

Fajny pomysł na wykorzystanie cukini :)

Odpowiedz
Natalia 22 czerwca 2018 - 13:05

Ja teraz jem bardzo dużo cukinii, ale nie robiłam z niej jeszcze placków. Obecnie zajadam się nią z hummusem ;)

Odpowiedz
Kuchcik gotuje 22 czerwca 2018 - 19:34

Pyszne, uwielbiam placuszki z cukinii :)

Odpowiedz
Anna 26 września 2021 - 16:37

W przepisie widze dynie, ale nie w skladnikach, czy trzeba ja dodac i jesli tak, to ile?

Odpowiedz
Kucharka w baletkach 26 września 2021 - 16:56

Nie trzeba :) potrzebne są tylko składniki wyróżnione na liście składników. Musiałam pomylić się, kiedy pisałam przepis, bardzo przepraszam i dziękuję, już poprawiam :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close