Tarta z porem, łososiem i ricottą

Weekend w końcu nadszedł, a na jego smakowite i udane rozpoczęcie mam dla Was przewspaniałą tartę z łososiem. Szczerze powiedziawszy odkąd zaczęłam piec tarty to stały się one jednymi z moich ulubionych dań i zostawiły pizzę daleko w tyle (choć ją też kocham!). Ale to chyba dlatego, że wszystko co francuskie wydaje mi się takie specjalne i wykwintne. A sama jestem entuzjastką tego języka i kultury, więc odkrywanie tej kuchni to dla mnie jeszcze większa przyjemność. Dzisiaj mam dla Was nie do końca klasyczną tartę francuską, ale jej bliską koleżankę z małym włoskim akcentem – tarta z porem, łososiem i ricottą. W połączeniu z łososiem wędzonym (btw właśnie z nim tarty są dla mnie najlepsze <3) i pieczarkami, całość to istna, kojąca magia, której cudownie oddać się po całym dniu. Polecam z całego serca :) Spód możecie wykonać klasyczny jak tutaj, ale ja pozostaję wierna mojemu ulubionemu, czyli z dodatkiem twarogu i mąki gryczanej :)

Tarta z porem, łososiem i ricottą

(2-3 porcje)

Spód:
~ 100 g mąki (gryczanej/pszennej/pełnoziarnistej)
~ 100 g twarogu półtłustego
~ 50 g masła lub margaryny
~ solidna szczypta soli

Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy na jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą i wstawiamy na 1 godzinkę do lodówki. Po tym czasie wylepiamy natłuszczoną formę do tarty. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy 10-15 minut w 190 stopniach.

Farsz:
~ 1 duży por
~ 300 g pieczarek
~ 100 g łososia wędzonego
~ 150 g ricotty
~ 1 jajko
~ 50 g mozzarelli
~ sól, pieprz
~ oliwa do smażenia

Na oliwie podsmażamy pokrojony w półksiężyce por. Dodajemy pokrojonego łososia i pokrojone w plasterki pieczarki. Całość dusimy, aż wszystko zmięknie i ładnie się połączy.Solimy i pieprzymy. Odkładamy do lekkiego ostudzenia.

Następnie wbijamy jajko i dodajemy ricottę. Mieszamy dokładnie i wypełniamy podpieczony spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 15 minut. Następnie na wierzch rozkładamy startą mozzarellę i pieczemy dodatkowe 5 minut. Podajemy od razu (choć na zimno też jest pyszna :)) Smacznego :)

Drukuj


3 thoughts on “Tarta z porem, łososiem i ricottą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *