Tarta z porem, łososiem i ricottą na pyszne rozpoczęcie weekendu.
Weekend w końcu nadszedł. Na jego smakowite i udane rozpoczęcie mam dla Was przewspaniałą tartę z łososiem.
Szczerze powiedziawszy odkąd zaczęłam piec tarty to stały się one jednymi z moich ulubionych dań i zostawiły pizzę daleko w tyle (choć ją też kocham!). To chyba dlatego, że wszystko co francuskie wydaje mi się takie specjalne i wykwintne. A sama jestem entuzjastką tego języka i kultury, więc odkrywanie tej kuchni to dla mnie jeszcze większa przyjemność.
Dzisiaj mam dla Was nie do końca klasyczną tartę francuską. Jednak tarta z porami, łososiem i ricottą jest inspirowana francuskim quiche, do którego obowiązkowo dodaje się śmietanę.
Tarta z porem, łososiem i ricottą inspirowana francuskim quiche
W połączeniu z łososiem wędzonym i pieczarkami całość to istna, kojąca magia, której cudownie oddać się po całym dniu. Polecam z całego serca :) Spód możecie wykonać klasyczny jak tutaj, ale ja pozostaję wierna mojemu ulubionemu, czyli z dodatkiem twarogu i mąki gryczanej :)
SKŁADNIKI
Spód:
- 100 g mąki (gryczanej/pszennej/pełnoziarnistej)
- 100 g twarogu półtłustego
- 50 g masła lub margaryny
- solidna szczypta soli
Farsz:
- 1 duży por
- 300 g pieczarek
- 100 g łososia wędzonego
- 150 g ricotty
- 1 jajko
- 60 g mozzarelli
- sól, pieprz
- odrobina masła klarowanego do smażenia
PRZYGOTOWANIE
Spód:
- Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy na jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą i wstawiamy na 1 godzinkę do lodówki.
- Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
- Wylepiamy natłuszczoną formę do tarty. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy 10-15 minut.
Farsz:
- Na maśle podsmażamy pokrojony w półksiężyce por.
- Dodajemy pokrojonego łososia i pokrojone w plasterki pieczarki. Całość dusimy, aż wszystko zmięknie i ładnie się połączy. Solimy i pieprzymy. Odkładamy do lekkiego ostudzenia.
- Wbijamy jajko i dodajemy ricottę. Mieszamy dokładnie i wypełniamy podpieczony spód.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 15 minut.
- Na wierzch rozkładamy startą mozzarellę i pieczemy dodatkowe 5 minut. Podajemy od razu (choć na zimno też jest pyszna :)) Smacznego :)
3 komentarze
Zjadłabym taką bez łososia, wygląda super :)
Bardzo lubię tarty :) Twoja wygląda smakowicie chociaż "coś" mi w niej nie pasuje ;P Wybacz
………..
Szpinak i coś jeszcze? Feta czy może twaróg? Słyszałam jeszcze o pierogach ze szpinakiem i ziemniakami ;) A ruskie moja mama robiła bardzo często bo praktycznie codziennie na obiad były ziemniaki (długa historia ;/)
Ja tam lepię pierogi w błyskawicznym tempie ;P
Wspaniała i niezwykle pyszna! Rozkosz dla kubków smakowych :)