fbpx

Proteinowe placki z jabłkami i masłem orzechowym – szybkie, zdrowe i pyszne

by Kucharka w baletkach

Gdybym miała wybierać, co chcę jeść na śniadanie do końca świata byłaby to owsianka z jabłkami albo właśnie placki z jabłkami. Koniecznie z masłem orzechowym i nutką cynamonu. Wszyscy zachwycają się tropikalnymi owocami, bananami, truskawkami, i choć ja też je lubię, to jednak piękne jabłka to zdecydowanie moje ulubione owoce. Kocham każdą odmianę, czy słodsza, czy kwaśniejszą i właściwie nie ma dni bez jabłek u mnie. I dzisiaj udało mi się usmażyć na szybko takie przecudowne i pyszne proteinowe placki z jabłkami i masłem orzechowym. Idealnie słodkie, soczyste dzięki jabłkom, z wyczuwalnym masłem orzechowym i nutką cynamonu. Dla mnie placki idealne. Użyłam do nich bezsmakowej odżywki sojowej – możecie użyć albo odżywki białkowej jak ja (bezsmakowej, orzechowej, waniliowej lub o smaku słodkiego karmelu) albo mąki z ciecierzycy lub mąki kokosowej (bardziej neutralna w smaku będzie mąka z ciecierzycy, bo kokosowa sprawi, że placki będą kokosowe ;-)). Wybierzcie wariant, który Wam najbardziej odpowiada i smażcie ekspresowe proteinowe placki z jabłkami i masłem orzechowym, bo trzeba ich spróbować <3

Proteinowe placki z jabłkami i masłem orzechowym

(2 porcje – ok. 8-10 placków)

2 jabłka (po ok. 150 g)
~ 40 g odżywki białkowej (bezsmakowej / orzechowej / słodki karmel / waniliowy) lub mąki z ciecierzycy / kokosowej
~ 1 duża łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej lub zwykłej (ok. 30 g)
~ 2 jajka
~ 1 łyżka masła orzechowego
~ 1/2 łyżeczki cynamonu

Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do miski. Dodajemy odżywkę, mąka, jajka, masło orzechowe, cynamon i 5-6 łyżek wody lub mleka (masa powinna być dość gęsta i nie spadać z łyżki).

Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię. Zmniejszamy ogień na średni i łyżką nakładamy porcje ciasta tworząc placki. Smażymy placki z każdej strony po ok. 1-2 minuty. Podajemy z syropem / masła orzechowym. Smacznego :-)

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close