Puszyste sernikowe placki na białkach – lekkie, dietetyczne i pyszne

Nie ma tygodnia bez placków, a już na pewno nie ma weekendu bez placków, więc z okazji długiego (mam nadzieję, że dla większości!) weekendu mam dzisiaj dla Was placki idealne – puszyste sernikowe placki na białkach, które są mega smaczne, lekkie, dietetyczne i zdrowe. Jeżeli jeszcze ktoś nie zauważył, to ja jestem absolutną borówkową maniaczką i nie sądzę, żeby to się zmieniło, więc póki borówki są na targach, to wszystkie śniadaniowe danie na słodko będą tutaj z borówkami, ale oczywiście jeśli wolicie maliny, nektarynki, melony czy brzoskwinie, to też będą idealnie do takich placków pasować. Sernikowe placki na białkach pasują do wszystkich miękkich owoców, robi się je ekspresowo, więc mam nadzieję, że te 3 minuty nad patelnią w te upały Was nie zniechęcą. Zapraszam :)

Puszyste sernikowe placki na białkach

(2 porcje – ok. 8-10 placków)

180 g twarogu półtłustego zmielonego
~ 4 białka
~ 2 płaskie łyżki mąki pszennej (u mnie pełnoziarnista; ok. 40 g)
~ 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
~ ew. 1 łyżka syropu klonowego / cukru / miodu

Do miski wrzucamy twaróg, białka, mąkę, proszek, 3-4 łyżki wody i ew. syrop klonowy lub cukier (choć bardziej polecam podanie placków ze słodkimi dodatkami ;-)).

Mieszamy energicznie widelcem do połączenia (widelcem będzie łatwiej niż łyżką).

Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię. Gdy patelnia będzie gorąca, zmniejszamy ogień na średni i łyżką nakładamy porcje ciasta tworząc placki. Smażymy z każdej strony po ok. 1-2 minuty ostrożnie przewracając. Podajemy z ulubionymi owocami, jogurtem, syropem lub masłem orzechowym. Smacznego :)

Drukuj


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *