Pasta z fasolki szparagowej – bardzo fajna i sezonowa alternatywa dla hummusu

Absolutnie kocham fasolkę szparagową i mogłabym jeść ją codziennie bez specjalnego przygotowania, bo smakuje mi sama w sobie. Mama kiedyś podawała nam żółtą oblaną bułką tartą, ale mnie potem najbardziej urzekła zielona i żółta już dawno poszła u mnie w odstawkę. W tym roku pokazałam Wam już przepyszne połączenie fasolki szparagowej i kokosa oraz nietypowe połączenie fasolki i masła orzechowego, a dzisiaj mam dla Was kolejne przepyszne odkrycie – wegańska pasta z fasolki szparagowej i orzechów laskowych przed Wami. W paście króluje oczywiście fasolka, ale przyjemnie łączy się z podprażonymi orzechami laskowymi, czosnkiem i płatkami drożdżowymi dodającymi lekko serowego posmaku. Pierwszy raz robiłam pastę z fasolki, ale stwierdziłam, że skoro z innych strączków można, to z fasolki też. I pasta z fasolki szparagowej naprawdę wyszła super – idealnie nadaje się do kanapek, naleśników, a ja też lubię podać ją jako danie typu bowl z ugotowaną kaszą bulgur, awokado, pomidorkami i podpieczonym tofu :)

Pasta z fasolki szparagowej

(1 duża miska)

~ 350 g fasolki szparagowej zielonej
~ 2 łyżki orzechów laskowych obranych ze skórki (ok. 30 g)
~ 1-2 ząbki czosnku
~ 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych (ok. 5 g)
~ sól, pieprz
~ 1-2 łyżki oliwy

Od fasolki szparagowej odcinamy końcówki i gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku (ok. 6-7 minut). Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.

Gdy fasolka stygnie, orzechy laskowe obieramy z łupinek, kroimy na połówki i prażymy na suchej patelni, uważając, żeby ich nie przypalić.

Do miski blendera wrzucamy fasolkę. Dorzucamy przeciśnięte przez praskę ząbki lub ząbek czosnku, orzechy, płatki i 1-2 łyżki oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z chlebem, naleśnikami lub jako bowl. Smacznego :)

Drukuj


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *