fbpx

Strawberry White, czyli tort z truskawkami i krem o smaku białej czekolady

by Kucharka w baletkach

Zawsze starałam się dosładzać Wam weekendy, ale myślę, że osłoda poniedziałku też się przyda :> Sezon na truskawki już tyle trwa, ja głównie jem je bez niczego albo z jogurtem, ale ostatnio z okazji wyjątkowego wieczoru mojej przyjaciółki przygotowałam dla niej biały torcik z truskawkami. Inspirowałam się tortem Berry White, który już kiedyś mógł Wam wpaść w oko na blogu. Tort z truskawkami i krem o smaku białej czekolady jest równie smaczny, słodziutki, ale też delikatny i rozpływający się w ustach. A połączenie białej czekolady i truskawek to cudo, którego też musicie spróbować. I muszę pochwalić się, że pierwszy raz ubiłam śmietanę ręcznie. Co prawda, bardziej z musu niż chęci, ale zawsze :p Poirytowałam się trochę (nawet bardzo trochę…) w trakcie, ale kiedy już był sukces duma mnie przez dwa dni rozpierała :D Ale mikserem wyjdzie równie smacznie, nie martwcie się :p W każdym razie, torcik polecam gorąco, a inne ciacha z truskawkami znajdziecie po kliknięciu zdjęcia truskawek po boku :> 

Strawberry White, czyli tort z truskawkami i krem o smaku białej czekolady

(tortownica o średnicy 28 cm)

Biszkopt:
~ 4 jajka
~ 4 łyżki wody
~ 2/3 szklanki cukru
~ 1 szklanka mąki pszennej
~ 1 szklanka mąki ziemniaczanej
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Żółtka ubijamy z połową cukru na puszystą, jasną masę (ok. 10 minut). W osobnej misce ubijamy na sztywno białka. Pod koniec dodajemy resztę cukru. Delikatnie łączymy wszystko łyżką. Dodajemy wymieszane z proszkiem do pieczenia mąki i delikatnie łączymy. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy i studzimy. Nożem zeskrobujemy wierzch (tą skorupkę, która lekko stwardnieje w trakcie stygnięcia). Kroimy na 3 (albo 4 części ;)).

~ 3-4 łyżki wody
~ 2 łyżki syropu waniliowego

Mieszamy i nasączamy blaty biszkoptowe.

Krem:
~ 500 g śmietany 30%
~ 250 g sera mascarpone
~ 1 łyżka cukru pudru
~ 250 g truskawek
~ 150 g białej czekolady (ścieramy na tarce)

Do śmietany dodajemy cukier i ubijemy na sztywno. Dodajemy serek i ponownie mieszamy trzepaczką lub mikserem do połączenia. Przekładamy blaty, na każdej warstwie śmietany wysypujemy troszkę czekolady, ale zostawiając odpowiednią ilość na obklejenie boków. Tort smarujemy dokładnie masą z wierzchu, żeby był cały biały. Boki obklejamy białą czekoladą, a na wierzchu układamy truskawki. Wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny. Podajemy. Smacznego :)

coś na dokładkę?

1 komentarz

Ania S 13 czerwca 2016 - 16:49

Wygląda cudnie i jestem pewna, że zarówno biszkopt jak i krem smakowały wspaniale ;)

Odpowiedz

Skomentuj

Close