fbpx

Tradycyjne ogórki konserwowe, czyli korniszony jak u babci

by Kucharka w baletkach

Ogórki konserwowe tradycyjne to ogórki, które nie mogą się znudzić.

W naszym domu kiedyś poszły w odstawkę na rzecz ogórków curry. Jednak, po latach zachwytu, ogórki curry się ciut przejadły, a ogórki konserwowe wróciły do łask. Generalnie mam wrażenie, że curry jest tak intensywną przyprawą, że w którymś momencie każdy ma jej dość. A po przerwie na nowo smakują ;)

Potem pojawiła się faza na ogórki krokodylki z zalewą z chili. Osiągnęły swój szczyt popularności, żeby szybko ogórki konserwowe znowu się odrodziły i zrównały popularnością z ogórkami chili.

Ogórki konserwowe w słoiczkach, czyli domowe korniszony

Tradycyjne ogórki konserwowe

Tradycyjne ogórki konserwowe są po prostu najbardziej uniwersalne. Pasują właściwie do wszystkiego, idealnie wrzucić je do sałatek lub burgera. W końcu każdy z nas chociaż raz w życiu próbował sałatki gyros, gdzie są niezbędne.

Ten tradycyjny przepis jest w naszym domu już przez lata. I zawsze to ogórki konserowe są wyjedzone przez zimę i wiosnę. Bo bierze się je do wszystkiego, a ja sama potrafię rozpracować cały słoik do jednej kolacji ;)

Najlepsze są z małych ogórków. Wtedy wychodzą idealnie chrupiące. Jednak, z dużych sztuk też będą smaczne, ale po prostu pozbawione chrupkości ;) U nas w domu robi się takie i takie. Te mniejsze schodzą najpierw, ale te większe odnalezione, kiedy już wydaje się, że nie ma więcej, są na wagę złota ;)

Tradycyjne ogórki konserwowe

Drukuj
Liczba porcji: 3 słoiki po 1000 ml Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 50 (cały słoik) kalorii 20 g węglowodanów na porcję
Ocena 3.7/5
( 6 głos )

SKŁADNIKI

  • 1 kg ogórków
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10 %
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka soli
  • 2 ząbki czosnku obranego i posiekanego w plasterki
  • malutki korzeń chrzanu
  • 1 gałązka kopru
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 3 płaskie łyżeczki białych ziaren gorczycy
  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu ziarnistego

PRZYGOTOWANIE

  1. Ogórki myjemy i osuszamy. Wypełniamy nimi 3 1-litrowe słoiki.
  2. Do każdego wkładamy kilka plasterków czosnku, kawałeczek chrzanu, kawałek kopru, po 1 liściu laurowym, po 2 ziela angielskiego, 1 płaską łyżeczkę gorczycy i troszkę czarnego pieprzu.
  3. Wodę, ocet, cukier i sól dodajemy do garnka. Mieszamy i zagotowujemy. Z
  4. Zalewamy nimi słoiki i zakręcamy je szczelnie.
  5. Pasteryzujemy: słoiki wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą (ok. 1 - 2 cm od dna), na średnim ogniu prawie zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i podgrzewamy przez ok. 5-8 minut. Wyjmujemy z garnka i odstawiamy do ostudzenia.
  6. Ogórki przechowujemy przez całą zimę w piwnicy.
Tradycyjne ogórki konserwowe, czyli korniszony

coś na dokładkę?

1 komentarz

Gosia 22 sierpnia 2022 - 19:27

Oj tak najlepsze. W tym roku niestety mało ogórków miałam

Odpowiedz

Skomentuj

Close