Sałatka z falafelami

Na pierwszy rzut oka wyglądają jak ciasteczka, ale tak naprawdę to mini falafele. Odkąd odkryłam te wegetariańskie kotlety jestem ich zagorzałą fanką i mogłabym jeść je codziennie. Szkoda tylko,że ciecierzyca tyle musi się gotować… Cóż jak ktoś kocha to poczeka. Dzisiaj falafelki wylądowały w sałatce i muszę powiedzieć, że była tak samo pyszna, jak i oryginalna ;) Największą popularnością cieszą się sałatki z kurczakiem, ale warto czasem trochę odstąpić od reguły i chwilkę dłużej posiedzieć w kuchni, a może wyjść coś obłędnego i całkowicie nowego. Bardzo polecam. W tej sałatce wszystko się pysznie komponuje: falafele, feta i pomidory to naprawdę silne trio. Zróbcie koniecznie!

Sałatka z falafelami (2 porcje)

 
Falafele:
~ 100 g suchej ciecierzycy
~ 1 jajko
~ 1 mała cebula
~ 1 łyżeczka musztardy
~ sól, pieprz

Ciecierzycę zalewamy i odstawiamy na noc (ostatecznie można zalać rano, a ugotować popołudniu ;)). Następnie gotujemy 1,5 godziny w osolonym wrzątku i studzimy.
Ugotowaną ciecierzycę wrzucamy do blendera. Wbijamy jajko, solidnie przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy musztardę oraz posiekaną cebulę. Miksujemy do gładkości. Można ewentualnie dosypać jeszcze posiekany szczypiorek, jeśli akurat mamy, bo idealnie się wpasuje ;) Formujemy mini kotleciki i układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy i studzimy.


Sałatka:
~ 1 opakowanie mieszanki sałat
~ 2 pomidory
~ 1 mała czerwona papryka
~ 50 g fety
~ 1 mała czerwona cebula
~ 3 łyżki jogurtu
~ 1 łyżka majonezu
~ sól, pieprz

Jogurt i majonez łączymy i mieszamy z sałatą. Doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy posiekaną cebulkę i paprykę. Mieszamy i nakładamy porcje na talerze. Na wierzchu wykładamy pokrojone pomidory, fetę i falafelki. Podajemy. Smacznego :)
 

Drukuj



5 thoughts on “Sałatka z falafelami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *