fbpx

Sernik z białą czekoladą i borówkami – kremowy, słodki i pyszny sernik na lato

by Kucharka w baletkach

Serniki to zdecydowanie jedne z moich ulubionych ciast i bardzo często piekę je latem, bo przecudownie łączą się z miękkimi letnimi owocami – wystarczy pomyśleć o przepysznym czekoladowym cieście z sernikiem z truskawkami czy kremowym serniku z musem malinowym. A dzisiaj mam dla Was kolejny przepyszny dość ciężki, kremowy, zbity sernik – sernik z białą czekoladą i borówkami. Biała czekolada świetnie pasuje do wszystkich kwaskowatych owoców letnich, bo nadaje im przyjemnej słodyczy i cudownie się razem łączą. I tak jest też w przypadku borówek. Sernik z białą czekoladą i borówkami to tylko potwierdza i mam nadzieję, że sami to sprawdzicie :)

Sernik z białą czekoladą i borówkami

(tortownica o średnicy 28 cm)

Spód:
~ 200 g ciasteczek (mogą być kruche, owsiane)
~ 80 g masła

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Ciasteczka rozkruszamy na proszek (można rozgnieść je palcami lub wrzucić do dość mocnego woreczka i wałkować, aż się rozkruszą).

Masło wkładamy do małego rondelka i trzymamy na małym ogniu, aż się roztopi. Mieszamy z pokruszonymi ciastkami. Masą wylepiamy dno tortownicy, a boki owijamy folią aluminiową.

Podpiekamy ok. 10 minut w rozgrzanym piekarniku.

Masa serowa:
~ 1 kg sera twarogowego półtłustego zmielonego
~ 1 łyżka mąki ziemniaczanej
~ 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
~ 50 g cukru
~ 3 jajka
~ 2 tabliczki białej czekolady (200 g)
~ 50 masła miękkiego
~ 100- 150 g borówek

Białą czekoladę ścieramy na tarce.

Ser miksujemy z mąką ziemniaczaną, ekstraktem i cukrem. Dodajemy po kolei jajka, po każdym miksując.

Dodać startą białą czekoladę i miksujemy na małych obrotach. Dodajemy masło i lekko miksujemy. Wylewamy na podpieczony spód. Na wierzchu wysypujemy równomiernie borówki.

Pieczemy ok. 60 minut w 180 stopniach. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy w piekarnika.

Ostudzony sernik Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ostudzony wkładamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny lub całą noc. Smacznego :)

coś na dokładkę?

3 komentarze

Kate 28 lipca 2013 - 15:58

mmm!

Odpowiedz
Olcik 28 lipca 2013 - 16:37

pyyyszny!
mniam:)
dziękuję za przepis do Jagodowej akcji:)

Odpowiedz
yllla 29 lipca 2013 - 09:29

Lubie serniki :) ten wygląda świetnie!!!

Odpowiedz

Skomentuj

Close