Stir-fry z wieprzowiną i fasolką szparagową to danie inspirowane kuchnią azjatycką,która zawsze przychodzi z pomocą, kiedy mamy mało czasu, a chcemy się dobrze najeść bez zbędnego komplikowania. Co prawda przed przystąpieniem do jej odkrywania trzeba zaopatrzyć się w parę składników, ale takich, które zostaną z nami na dużo więcej niż jedno danie ;) W ten ponury poniedziałek i na małe pożgananie wakacji zapraszam Was na przepyszne stir-fry z polędwiczką wieprzową i fasolką szparagową, na którą niestety już powoli sezon dobiega końca. Ale na pocieszenie zawsze po sezonie na jedne warzywo przychodzi sezon na kolejne… Więc łatwo można się potem pocieszyć, a na razie jeszcze nacieszyć ;) Zapraszam na azjatycką ucztę :)
Stir-fry z wieprzowiną i fasolką szparagową
~ 3 cebulki dymki
~ 300 g polędwiczki wieprzowej lub schabu
~ 200 g zielonej fasolki szparagowej
~ 1 duża czerwona papryka
~ 5-6 łyżek sosu sojowego
~ 1 łyżka mąki kukurydzianej
~ 1/4 łyżeczki ostrej papryki
~ 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego (można użyć świeżego)
~ 2 łyżki oleju sezamowego
~ sól, pieprz
~ olej do smażenia
~ ugotowany ryż/makaron ryżowy do podania
Z fasolki odcinamy końcówki i blanszujemy ją ok. 6-7 minut we wrzątku.
Na oleju podsmażamy posiekane w ćwiartki dymki, a następnie dodajemy fasolkę. Po ok. 2-3 minutach dodajemy pokrojoną w paski paprykę i pokrojone w paski mięso. Posypujemy ostrą papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Całość skrapiamy sosem sojowym i smażymy do miękkości mięsa (kilka minut).
Następnie ponownie skrapiamy sosem sojowym i dodajemy mąkę kukurydzianą. Wszystko dokładnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia i dodajemy olej sezamowy. Mieszamy i wykładamy na talerze. Podajemy z ryżem lub makaronem ryżowym. Smacznego :)
3 komentarze
Nabrałam na to danie apetytu:) Nic tylko lecieć do sklepu po polędwiczki, fasolkę i paprykę i…. gotować:)
Szybko i konkretnie. Pycha
Zamieniłabym tylko wiprzoine na kurczaka, ale danie pycha. :D