fbpx

Surówka z młodej kapusty, awokado i bekonu

by Kucharka w baletkach

Znowu mam dla Was surówkę z młodej kapusty i czuję wewnętrzną powinność do wykorzystania tego pysznego warzywa w inny sposób, ale ten jest taki szybki, smaczny i wygodny, że wychodzi jak wychodzi… Mamy tutaj połączenie, które już Wam pokazywałam z kapustą pekińską, czyli awokado i boczek, ale tym razem dorzuciłam startą marchewkę, która nadała całości lekkiej słodyczy i świeżości (no i oczywiście walorów kolorystycznych :p). Wegetarianom polecam użycie wegańskiego bekonu kokosowego – smakowo będzie pięknie zgrywał się z marchewką i awokado, nada lekkiej wędzonej nuty, a też będzie przyjemnie chrupał. Na rodzinny weekendowy obiad nada się idealnie, a już w następnym wpisie obiecuję 100% wegetariańskie danie :)

Surówka z młodej kapusty, awokado i bekonu

~ 1/2 małej główki młodej kapusty (ok. 450 g)
~ 1 awokado (ok. 150 g)
~ 1 duża marchewka
~ 4 plastry boczku wędzonego lub kilka „plastrów” kokosowego bekonu wegańskiego
~ 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
~ sól, pieprz

1.Kapustę drobno szatkujemy, a marchewkę ścieramy na tarce. Mieszamy.

2. Dodajemy rozgniecione awokado i jogurt.

3. Na rozgrzanej patelni podsmażamy boczek, aż stanie się chrupiący i zarumieniony. Następnie kroimy w mniejsze części i wrzucamy do surówki (kokosowy bekon oczywiście dzielimy tylko na mniejsze części i wrzucamy).

4. Całość solimy i pieprzymy. Mieszamy i podajemy. Smacznego :)

coś na dokładkę?

1 komentarz

Ania S 16 czerwca 2017 - 19:41

Ten bekon na pewno wszystko by mi popsuł, ale ogólnie sałatka wygląda bardzo apetycznie ;)

Odpowiedz

Skomentuj

Close