Tarta z młodą kapustą i łososiem to tarta, którą bardzo polecam na sezon na młodą kapustę.
Tak jak kiedyś rzadko kiedy jadałam białą kapustę, to zawsze lubiłam młodą. Moja mama robiła ją w najprostszej postaci krojąc ją na ćwiartki, gotując i polewając masłem lub bułką tartą.
Taka wersja bardzo kojarzy mi się z dzieciństwem. Czasem nawet pojawia się u mnie taka wersja ze zdrowszą kruszonką. Jednak, mam taką pod dostatkiem w domu rodzinnym podczas niedzielnych majowych obiadów.
Ja osobiście najczęściej młodą kapustę duszę w pomidorach. Czasem zdarza mi się jeść ją na surowo z sosem z awokado. Jednak, lubię też zrobić z niej pełnoprawne danie, a nie tylko dostawkę. I taka tarta z lososiem i kapustą idealnie się tutaj sprawdza.
Tarta z młodą kapustą i łososiem na obiad, przekąskę lub kolację

Jak już wielokrotnie pisałam, do tart wytrawnych najczęściej używam ciasta na bazie twarogu. Choć to na bazie masła jest pyszne, bardziej pasuje mi do deserów. Z kolei to z twarogu nie smakuje jak coś twarogowego, ma delikatną maślaną nutkę i jest idealnie chrupiące.
Mam też wrażenie, że świetnie sprawdza się w połączeniu z ricottą. Ja właśnie do wypełnienia moich tart najczęściej używam ricotty zamiast śmietany. Zakochałam się w niej już przy pierwszych ricottą hotcakes, które zrobiłam dzięki Nigelli Lawson. I od tamtego czasu ricotta pojawia się u mnie regularnie.
Tutaj dodaje kremowość i lekkości nadzieniu z duszonej młodej kapusty, łososia wędzonego i koperku. Całość smakuje lekko, delikatnie, a do tego jest naprawdę sycąca i pyszna.
Tarta świetnie się trzyma, więc można ją zabierać na pikniki, na obiad do pracy czy jako przekąska. Świetnie smakuje podana z sosem koperkowym, ale już bez niego jest pyszna. Mam nadzieję, że będzie Ci towarzyszyć w czasie cudownego sezonu na młodą kapustę, który zawsze trwa za krótko.

SKŁADNIKI
Spód:
- 150 g twarogu zmielonego
- 50 g masła
- 100 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
- szczypta soli
Nadzienie:
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 400 g młodej kapusty
- 100 g łososia wędzonego
- 150 g sera ricotta
- 1 duże jajko
- sól, pieprz
- 2 łyżki sosu sojowego
- garść posiekanego koperku
- 1 łyżeczka masła klarowanego
Do podania:
- sos koperkowy (gęsty jogurt zmieszany z posiekanym koperkiem, solą i pieprzem, ew. z dodatkiem majonezu)
- roszponka lub inne ulubione sałaty
PRZYGOTOWANIE
Wskazówka: warto zacząć od podsmażenia kapusty z przygotowania nadzienia, a kiedy będzie stygła zabrać się za spód :) Spód:
- Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.
- Wszystkie składniki umieszczamy w misce i łączymy na jednolite ciasto.
- Ciastem wylepiamy dno i brzegi tartownicy lub tortownicy.
- Podpiekamy 15 minut w rozgrzanym piekarniku.
Nadzienie:
- Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, kapustkę szatkujemy, a łososia kroimy na małe kawałki.
- Na dużej patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy 1-2 minuty, aż cebula się lekko zarumieni.
- Dorzucamy łososia, mieszamy ok. 1 minuty, aż lekko zmieni kolor, wrzucamy kapustę i dodajemy sos sojowy. Ogień zmniejszamy na średni i dusimy kilka minut mieszając, aż kapusta zmięknie.
- Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 10 minut, co jakiś czas mieszając, żeby lekko przestygła.
- Po tym czasie dodajemy ricottę, jajko, koperek, sól i pieprz. Mieszamy dokładnie, żeby dobrze rozprowadzić serek po całości bez pozostawienia grudek.
- Nadzieniem wypełniamy podpieczony spód i wkładamy z powrotem do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut (aż się zetnie i lekko zarumieni).
- Wyjmuejmy, odstawiamy na 5 minut i podajemy. Smacznego :)

3 komentarze
Ja również uwielbiam młodą kapustę, jest najlepsza. Jednak nigdy nie wpadłabym na pomysł z tartą. ;)
Wspaniałe wspomnienia z dzieciństwa! Moja mama również robiła młodą kapustę w podobny sposób. Z chęcią spróbowałabym takiej tarty, szczególnie, że łososia również lubię.
Przyznam, że nie robiłam tarty z kapustą. Jestem ciekawa jak by smakowało