fbpx

5 pomysłów na wykorzystanie ricotty, czyli jak jeść ricottę i dlaczego warto

by Kucharka w baletkach

Nie pamiętam, kiedy pierwszy raz kupiłam ricottę, ale wiem, że mój pierwszy raz zakończył się małą ricottową traumą, która potem trzymała się u mnie przez kilka miesięcy.

Wszystko przez to, że kupiłam po prostu ricottę złej jakości, która nie mogła być dobra. Kiedy jednak, kupiłam już ricottę lepszej jakości (i droższą, ale za jakość czasem warto zapłacić parę złotych więcej ;)) od razu się zakochałam i przez następne miesiące pojawiała się u mnie prawie codziennie.

Jednak w Polsce ricotta to wciąż średnio popularny serek. To bardzo smutne, bo nie dość, że smakuje cudownie i jest niezastąpiona, to ma wiele zdrowotnych walorów.

Ricotta to rodzaj włoskiego miękkiego, białego serka twarogowego, który produkowany jest z serwatki mleka owczego, krowiego lub koziego. Najbardziej popularna jest w swojej ojczyźnie. W wielu regionach południowych i środkowych Włoch stanowi jeden z kluczowych składników tamtejszych potraw (jak na przykład włoskie gnudi, ciasteczka cannoli czy tort cassata).

Dlaczego ricotta jest zdrowa?

Największym walorem zdrowotnym ricotty jest wysoka zawartość wapnia (ok. 272 mg na 100 g serka), którego twaróg ma 3 razy mniej.

Dodatkowo, głównymi składnikami ricotty są albuminy i globuliny, które należą do białek o wysokiej przyswajalności, więc polecana jest dla sportowców (przede wszystkim kulturystów) oraz dzieci. Ricotta zawiera również selen, która wzmacnia odporność i przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzenia się organizmu.

Jak jeść serek ricotta?

W mojej głowie rodzi się milion pomysłów na wykorzystanie ricotty każdego dnia, ale myślę, że na start warto wiedzieć, z czym najlepiej połączyć ten serek pierwszy raz, a po kilku razach pomysły już same będą rodzić się w głowie.ricotta + szpinak – najbardziej popularne chyba połączenie, ale dla mnie wciąż cudowne (mimo jedzenia go milion tysięcy razy). Cudowne do lasagne (zamiast mielonego mięsa), jako nadzienie do naleśników (warto wtedy zapiec w sosie pomidorowym) lub jako sos do makaronu,

Ricotta i dynia

Połączenie, które króluje ostatnio u mnie i które pewnie ujrzycie jeszcze nie raz tutaj, ale to naprawdę cudeńko <3 Idealne do nadziania śniadaniowego omletu czy zrobienia placków z dyni i podania ich z ricottą,

Ricotta, dynia i szynka parmeńska

Dodatek szynki parmeńskiej zmienia całkowicie smak i szczerze powiedziawszy sama nie wiem, czy wersja mięsna bardziej mi odpowiada czy wegetariańska, ale obydwie są ekstra <3 Bardzo fajnie wychodzi zastąpienie sosu pomidorowego w domowej pizzy ricottą i położenie na wierzch pieczonych kawałków dyni i szynki parmeńskiej (i podanie z rukolą),

Ricotta i brokuły

To połączenie to również mój stały gość i uwielbiam nadziewać nim cannelloni (koniecznie wtedy doprawić gałką muszkatołową. Dobrze sprawdza się też w naleśnikach,

Ricotta, marchewka i jabłko

To już typowe połączenie na słodko, które wykorzystują często w pieczonych owsiankach i plackach. Z nutką cynamonu to magia!

5 pomysłów na dania z ricottą

1# Pizza z ricottą

Pizza z ricottą zamiast sosu pomidorowego – podobną (często też z mascarpone) serwują włoskie pizzerie, a to bardzo ciekawy i smaczny patent.

2# Sernik z ricotty

Zastąpienie twarogu ricottą przy przygotowaniu sernika. Kiedy robiłam taki pierwszy raz miałam pewne obawy, ale mój znajomy stwierdził, że to najlepszy sernik, jaki jadł w życiu, więc chyba warto :>

3# Placki z ricotty

Zrobienie placków z ricotty. Smaczne są zarówno w wersji wytrawnej (tutaj ze szpinakiem), jak i słodkiej (tutaj tradycyjne do podania na słodko). Ja też bardzo polecam przyrządzanie takich z dodatkiem dyni lub marchewki.

4# Tarta z ricottą

Przygotowanie tarty z ricottą. W tradycyjnym francuskim quiche obowiązkowo musi być śmietana, ale ja polecam zastąpienie jej ricottą. Dla mnie wtedy każda tarta jest idealna <3 Tutaj ze szpinakiem i łososiem, tutaj z porami i kurczakiem wędzonym, tutaj z cukinią i suszonymi pomidorami.

5# Kluski z ricotty

Przygotowanie włoskich klusek z ricotty. Bardzo polecam gnudi, ale gnocchi są również cudowne, a robi się je bardzo podobnie do leniwych ;)

Mam nadzieję, że co nieco wpadło Wam w oko :)

coś na dokładkę?

2 komentarze

Ervisha 25 kwietnia 2018 - 16:02

Tego typu wpisy są bardzo fajnie i przydatne. Zawsze można znaleźć inspiracje dla siebie i dowiedzieć się czegoś nowego :)

Odpowiedz
Natalia 26 kwietnia 2018 - 14:58

U mnie ricotta znika prosto z kubeczka :D

Odpowiedz

Skomentuj

Close