fbpx

Jak jeść serek ricotta i dlaczego warto, czyli 5 pomysłów na wykorzystanie ricotty

by Kucharka w baletkach

Jak jeść serek ricotta to pytanie, które najczęściej zadajemy sobie, kiedy już ricottę kupimy ;)

Nie pamiętam, kiedy pierwszy raz kupiłam ricottę. Wiem jednak, że mój pierwszy raz zakończył się małą ricottową traumą, która potem trzymała się u mnie przez kilka miesięcy.

Wszystko przez to, że kupiłam po prostu ricottę złej jakości, która nie mogła być dobra. Kiedy jednak kupiłam już ricottę lepszej jakości (i droższą, ale za jakość czasem warto zapłacić parę złotych więcej ;)) od razu się zakochałam i przez następne miesiące pojawiała się u mnie prawie codziennie.

Jednak w Polsce ricotta to wciąż średnio popularny serek. To bardzo jednak smutne. Nie dość, że smakuje cudownie i jest niezastąpiona, to ma wiele zdrowotnych walorów.

Ricotta to rodzaj włoskiego miękkiego, białego serka twarogowego. Produkowany jest z serwatki mleka owczego, krowiego lub koziego. Najbardziej popularna jest w swojej ojczyźnie. W wielu regionach południowych i środkowych Włoch stanowi jeden z kluczowych składników tamtejszych potraw (jak na przykład włoskie gnudi, ciasteczka cannoli czy tort cassata).

Dlaczego ricotta jest zdrowa?

Największym walorem zdrowotnym ricotty jest wysoka zawartość wapnia (ok. 272 mg na 100 g serka). Dla porównania twaróg ma go 3 razy mniej.

Dodatkowo, głównymi składnikami ricotty są albuminy i globuliny. Należą one do białek o wysokiej przyswajalności. Ricotta polecana jest dla sportowców (przede wszystkim kulturystów) oraz dzieci. Ricotta zawiera również selen. Wzmacnia on odporność i zawiera przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzenia się organizmu.



Jak jeść serek ricotta?

W mojej głowie rodzi się milion pomysłów na wykorzystanie ricotty każdego dnia. Myślę, że na start warto wiedzieć, z czym najlepiej połączyć ten serek pierwszy raz. Jestem pewna, że po kilku razach pomysły już same będą rodzić się w głowie.

Ricotta + szpinak

Najbardziej popularne chyba połączenie. Jednak dla mnie wciąż cudowne (mimo jedzenia go milion tysięcy razy). Cudowne do lasagne (zamiast mielonego mięsa), jako nadzienie do naleśników (warto wtedy zapiec w sosie pomidorowym) lub jako sos do makaronu.

Ricotta i dynia

Połączenie, które króluje ostatnio u mnie i które pewnie ujrzycie jeszcze nie raz tutaj, ale to naprawdę cudeńko <3 Idealne do nadziania śniadaniowego omletu czy zrobienia placków z dyni i podania ich z ricottą,

Ricotta, dynia i szynka parmeńska

Dodatek szynki parmeńskiej zmienia całkowicie smak. Szczerze powiedziawszy sama nie wiem, czy wersja mięsna bardziej mi odpowiada czy wegetariańska. Każda z nich jest super. Bardzo fajnie wychodzi zastąpienie sosu pomidorowego w domowej pizzy ricottą i położenie na wierzch pieczonych kawałków dyni i szynki parmeńskiej (i podanie z rukolą),

Ricotta i brokuły

To połączenie to również mój stały gość. Uwielbiam nadziewać nim cannelloni (należy wtedy koniecznie doprawić gałką muszkatołową). Dobrze sprawdza się też w naleśnikach,

Ricotta, marchewka i jabłko

To już typowe połączenie na słodko, które wykorzystują często w pieczonych owsiankach i plackach. Z nutką cynamonu to magia!



5 pomysłów na dania z ricottą – jak jeść serek ricotta

1# Pizza z ricottą

Pizza z ricottą zamiast sosu pomidorowego – podobną (często też z mascarpone) serwują włoskie pizzerie, a to bardzo ciekawy i smaczny patent.

Jak jeść serek ricotta - pizza z ricottą

2# Sernik z ricotty

Zastąpienie twarogu ricottą przy przygotowaniu sernika. Kiedy robiłam taki pierwszy raz miałam pewne obawy. Mój znajomy stwierdził, że to najlepszy sernik, jaki jadł w życiu, więc chyba warto :>

Jak jeść serek ricotta - trzyskładnikowy sernik

3# Placki z ricotty

Zrobienie placków z ricotty. Smaczne są zarówno w wersji wytrawnej (tutaj ze szpinakiem), jak i słodkiej (tutaj tradycyjne do podania na słodko). Ja też bardzo polecam przyrządzanie takich z dodatkiem dyni lub marchewki.

Placki z ricotty

4# Tarta z ricottą

Przygotowanie tarty z ricottą. W tradycyjnym francuskim quiche obowiązkowo musi być śmietana. Ja polecam zastąpienie jej ricottą. Dla mnie wtedy każda tarta jest idealna. Tutaj ze szpinakiem i łososiem, tutaj z porami i kurczakiem wędzonym, tutaj z cukinią i suszonymi pomidorami.

Tarta z ricottą z brokułami

5# Kluski z ricotty

Przygotowanie włoskich klusek z ricotty. Bardzo polecam gnudi, ale gnocchi są również cudowne, a robi się je bardzo podobnie do leniwych ;)

Jak jeść serek ricotta - kluski z ricotty

Mam nadzieję, że co nieco wpadło Wam w oko :)

coś na dokładkę?

2 komentarze

Ervisha 25 kwietnia 2018 - 16:02

Tego typu wpisy są bardzo fajnie i przydatne. Zawsze można znaleźć inspiracje dla siebie i dowiedzieć się czegoś nowego :)

Odpowiedz
Natalia 26 kwietnia 2018 - 14:58

U mnie ricotta znika prosto z kubeczka :D

Odpowiedz

Skomentuj

Close