Muffinki z truskawkami i migdałową kruszonką

Weekend, więc pieczemy! Coś dawno nie było tutaj truskawek, więc najwyższa pora na coś z ich udziałem. Powoli ustępują miejsca innym owocom na targu, więc trzeba korzystać póki jeszcze zaszczycają nas swoją obecnością. A później znowu prawie cały rok czekania (mrożone mimo wszystko to nie to samo…). Dzisiaj proponuję je Wam w przepysznych muffinkach ze słodką migdałową kruszonką. Muffinki z truskawkami i migdałową kruszonką to naprawdę niebo w gębie. Do niedzielnej kawy z rodzinką nadadzą się idealnie! A robi się je bardzo szybko i łatwo (jak zresztą większość muffinek ;p),więc nawet jeśli nic jeszcze nie macie, możecie szybko wyczarować takie cudeńka. Muffinki z truskawkami i migdałową kruszonką przed Wami :)

Muffinki z truskawkami i migdałową kruszonką

(16-18 sztuk)

Muffiny:
~ 2 szklanki mąki
~ 1 szklanka cukru (niepełna)
~ 1 łyżeczka sody oczyszczonej
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
~ 2 jajka
~ 1 szklanka mleka
~ 1/2 szklanki oleju
~ 300 g truskawek

Mąkę, cukier, sodę i proszek mieszamy w misce. Dodajemy jajka, mleko i olej. Wszystko dokładnie łączymy trzepaczką. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę truskawki i delikatnie mieszamy. Nakładamy ciasto do foremek (2/3 wysokości).

Kruszonka:
~ 100 g migdałów
~ 1,5 łyżki cukru
~ 2 łyżki masła

Migdały mielimy w młynku. Dodajemy do nich masło i mieszamy. Dodajemy cukier i ponownie mieszamy (masa powinna być kleista). Wsypujemy na wierzch nieupieczonych jeszcze muffinek. Muffinki pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyjmujemy i studzimy. Smacznego ;)

Drukuj



4 thoughts on “Muffinki z truskawkami i migdałową kruszonką”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *