Berry White, czyli tort z biszkoptem, śmietanką, białą czekoladą i borówkami

Berry White, czyli tort z biszkoptem, śmietanką, białą czekoladą i borówkami to naprawdę wyjątkowe ciasto, które warto przygotować na specjalną lub nawet mniej specjalną okazję. Ja go robiłam dla mojej ukochanej babci na 90 urodziny, ale myślę, że już sam sezon borówkowy jest dobrą okazją do jego przyrządzenia. Berry White, czyli tort z biszkoptem, śmietanką, białą czekoladą i borówkami jest delikatny, słodki z dużą ilością owoców, pięknie się prezentuje i wszyscy go kochają. Polecam bardzo mocno :)

Berry White, czyli tort z biszkoptem, śmietanką, białą czekoladą i borówkami

(tortownica o średnicy 28 cm)

Biszkopt:
~ 4 jajka
~ 4 łyżki wody
~ 2/3 szklanki cukru
~ 1 szklanka mąki pszennej
~ 1 szklanka mąki ziemniaczanej
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Żółtka ubijamy z połową cukru i wodą na puszystą, jasną masę (ok. 10 minut).

W osobnej misce ubijamy na sztywno białka. Pod koniec dodajemy resztę cukru. Do białek dodajemy ubite żółtka i delikatnie łączymy łyżką. Dodajemy obydwie mąki wymieszane z proszkiem i mieszamy łyżką do połączenia.

Przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy, studzimy i kroimy na 3 równe blaty.

Nasączenie:
~ 3-4 łyżki wody
~ 2 łyżki syropu waniliowego

Mieszamy i nasączamy blaty.

Krem:
~ 500 g śmietany 30%
~ 250 g sera mascarpone
~ 1 łyżka cukru pudru
~ 200 g borówek
~ 200 g jagód

Śmietanę ubijamy najwyższych obrotach miksera na sztywno.

Dodajemy serek, cukier i ponownie miksujemy do połączenia. 1/3 kremu wykładamy na pierwszy blat, wciskamy jagody. Nakładamy drugi blat lekko dociskając i ponownie rozsmarowujemy 1/3 kremu. Wysypujemy równomiernie borówki. Przykrywamy ostatnim blatem. Boki i wierzch tortu smarujemy resztą kremu.

Przybranie:
~ 100 g białej czekolady
~ ozdoby z cukru (motylki, perełki itd.)

Czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach i przyklejamy do boków tortu. Na wierzchu układamy dowolną kompozycję z cukrowych ozdób. Wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Smacznego :)

Drukuj


2 thoughts on “Berry White, czyli tort z biszkoptem, śmietanką, białą czekoladą i borówkami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *