Berry White

I mamy majówkę. Chwila na oddech, wypoczynek, czas dla siebie i najbliższych. A żeby odprężyć się w pełni warto też trochę dosłodzić sobie ten czas. I mam dzisiaj dla Was coś naprawdę wyjątkowego. Robiony z wielką miłością, starannością przepyszny torcik Berry White. Okazja była specjalna, bo nie codziennie nasza babcia kończy 90 lat :D Ale równie dobrze sprawdzi się nawet bez okazji, w życiu trzeba sobie dogadzać! Jest naprawdę niezwykły. Delikatny, słodki z dużą ilością owoców. Spełnił swoje dwa bojowe zadania: prezentował się zacnie i smakował świetnie. Goście chwalili bardzo. Milion razy lepszy niż wszystkie z cukierni. Jednak pozostaję wierna mojemu kulinarnemu mottu: im więcej serca włożysz w przygotowanie, tym większe prawdopodobieństwo sukcesu! Polecam bardzo mocno :)


Berry White (tortownica 28 cm)

Biszkopt:
~ 4 jajka
~ 4 łyżki wody
~ 2/3 szklanki cukru
~ 1 szklanka mąki pszennej
~ 1 szklanka mąki ziemniaczanej
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Żółtka ubić z połową cukru na puszystą, jasną masę (ok. 10 minut). W osobnej misce ubić na sztywno białka. Dodać resztę cukru pod koniec. Delikatnie połączyć obie masy łyżką. Dodać wymieszane z proszkiem mąki i delikatnie wszystko połączyć. Wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 25 minut w 180 stopniach. Wyjąć i wystudzić. Przekroić na 3 części. 

Nasączenie:
~ 3-4 łyżki wody
~ 2 łyżki syropu waniliowego

Mieszamy i nasączamy blaty.

Krem:
~ 500 g śmietany 30%
~ 250 g sera mascarpone
~ 1 łyżka cukru pudru
~ 250 g borówek (użyłam mrożonych ;))
~ 1 słoiczek jagód (ok. 300 ml)

Śmietanę ubić nas sztywno. Dodać serek i cukier. Zmiksować. 1/3 kremu wyłożyć na pierwszy blat. Wyłożyć borówki. Nałożyć drugi blat i ponownie rozsmarować 1/3 kremu. Wysypać równomiernie jagody. Przykryć ostatnim. Boki i wierzch tortu wysmarować resztą kremu.

Przybranie:
~ 100 g białej czekolady
~ ozdoby z cukru (motylki, perełki itd.)

Czekoladę zetrzeć i oblepić boki tortu. Na wierzchu ułożyć dowolną kompozycję z cukrowych ozdób. Wstawić do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Smacznego :)

Drukuj


2 thoughts on “Berry White”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *