fbpx

Delikatny słodki tort ze śmietanką i malinami – na pożegnanie lata

by Kucharka w baletkach

Lato powoli się kończy, co można już odczuć po temperaturach o poranku ;) Postanowiłam więc troszkę ten ostatni letni weekend Wam osłodzić i zaproponować na ten weekend delikatny słodki tort ze śmietanką i malinami, który pokazywałam Wam już w sierpniu, bo robiłam go na urodziny mojej ukochanej mamy. Ten tort z malinami to kwintesencja tortowej prostoty, którą moja rodzina zawsze najbardziej ceni, czyli po prostu delikatny puszysty lekko słodki biszkopt, lekka słodka śmietanka, słodko-kwaskowate owoce i starta biała czekolada dodająca jeszcze nieco słodyczy i idealnie łącząca się z malinami. Nie można go nie lubić ;-) Zapraszam więc na przecudowny delikatny słodki tort ze śmietanką i malinami, na zakończenie lata nada się idealnie :-)

Delikatny słodki tort ze śmietanką i malinami

(tortownica o średnicy 28 cm)

Biszkopt:
~ 4 jajka
~ 4 łyżki wody
~ 2/3 szklanki cukru
~ 1 szklanka mąki pszennej
~ 1 szklanka mąki ziemniaczanej
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Żółtka ubijamy z połową cukru i wodą na puszystą, jasną masę (ok. 10 minut).

W osobnej misce ubijamy na sztywno białka. Pod koniec dodajemy resztę cukru. Do białek dodajemy ubite żółtka i delikatnie łączymy łyżką. Dodajemy obydwie mąki wymieszane z proszkiem i mieszamy łyżką do połączenia.

Przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy, studzimy i kroimy na 2 równe blaty (możecie też 3 ;-)).

Nasączenie:
~ 3-4 łyżki wody
~ 2 łyżki syropu waniliowego

Mieszamy i nasączamy blaty.

Krem:
~ 500 g śmietany 30%
~ 250 g sera mascarpone
~ 1 łyżka cukru pudru
~ 250-300 g malin

Śmietanę ubijamy najwyższych obrotach miksera na sztywno.

Dodajemy serek, cukier i ponownie miksujemy do połączenia. 1/2 kremu wykładamy na pierwszy blat, wciskamy 3/4 malin. Nakładamy drugi blat lekko dociskając, a następnie boki i wierzch tortu smarujemy resztą kremu.

Przybranie:
~ 100 g białej czekolady

Czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach i przyklejamy do boków tortu i wysypujemy na wierzch. Na wierzchu układamy dookoła obręcz z malin lub inne dekoracje, na które macie ochotę. Wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Smacznego :)

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close