Tortilla z mozzarellą i kapustą w pomidorach w styczniu zdobyła u mnie nagrodę pt. ulubiona kolacja. Jest sycący, rozgrzewający i naprawdę pyszny. A takie dania idealnie sprawdzają się na powroty do domu z zimna, deszczu i wiatru.
Kiedyś kapusta gościła u mnie głównie jako młoda kapusta. Gościła u mnie młoda kapusta w pomidorach, dorzucałam ją do makaronu albo podawałam jako dodatek do obiadu jako młoda kapusta z masłem orzechowym.
I choć zawsze starałam się jeść sezonowo, to w dobie rosnących cen żywności, jeszcze bardziej doceniłam rodzimą swojską kapustę.
Przyznam szczerze, że kupuję też niesezonowe warzywa – ciężko byłoby rozstać się z papryką czy cukinią na tyle miesięcy. Jednak, ostatnio w zimie zdecydowanie bazuję właśnie na długotrwałych warzywach jak kapusta, buraki, marchewka czy pietruszka.
Szczególnie upodobałam sobie kapustę. Jest tak wydajna, że jedna główka spokojnie starczy na kilka posiłków. Ja najbardziej lubię ją łączyć z pomidorami i serem. Jednak, świetnie też smakuje z masłem orzechowym. Przepis na takie danie z kapusty pojawi się niedługo.
Jedzenie bardziej sezonowo jest nie tylko zdrowsze i bardziej ekologiczne, ale też tańsze. Główka kapusty kosztuje zazwyczaj mniej niż jedna sztuki papryki czy cukinii poza sezonem. A starczy na zdecydowanie dłużej.
Tortilla z mozzarellą i kapustą w pomidorach, czyli wegetariańska tania kolacja

I tak właśnie kapusta stała się obowiązkową pozycją na liście zakupów. I tak też ta wegetariańska tortilla z mozzarellą stała się moją ulubioną kolacją w styczniu.
Ja tutaj bazuję na prostocie, więc używam tylko cebuli, kapusty, passaty, sera i przypraw. Jednak, jeśli masz ochotę możesz dorzucić czosnek lub wędlinę. Obydwa składniki świetnie się tutaj wpasują. Jednak, już sama wersja podstawowa jest naprawdę pyszna.
Zapraszam – tania rozgrzewająca kolacja, czyli tortilla kapustą w pomidorach i serem mozzarella to przepis, który warto znać :)

SKŁADNIKI
- 2 placki typu lawasz lub tortilla
- 1 mała cebula
- 200 g białej kapusty
- 200 g passaty pomidorowej
- 1 płaska łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego lub kilka płatków
- 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
- sól, pieprz
- 1 kulka mozzarelli (ok. 125 g)
- garść szczypiorku
- odrobina oleju do wysmarowania patelni
PRZYGOTOWANIE
- Cebulę drobno siekamy, a białą kapustę szatkujemy. Mozzarellę kroimy w kosteczkę.
- Na lekko natłuszczonej patelni podsmażamy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy kapustę. Smażymy kilka minut.
- Dolewamy passatę i dodajemy przyprawy. Zmniejszamy ogień na średni i dusimy do miękkości kapusty.
- Po tym czasie dodajemy ser i mieszamy, aż się roztopi.
- Masę rozkładamy na 2 placki tortilli. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
- Zawijamy wedle uznania - ja zazwyczaj robię to a la burrito rozkładając masę na środku w prostokąt, zawijając najpierw krótsze boki, a następnie długi.
- Tortille wrzucamy na rozgrzaną suchą patelnię i podsmażamy z każdej strony, aż się lekko zarumienią i zrobią chrupiące.
- Smacznego :)


5 komentarzy
Bardzo lubię takie jedzenie. Chętnie spróbuję
Kapusta to super wybór w zimie – tańsza, zdrowsza i wciąż smaczna. Ja też staram się jeść bardziej sezonowo i przepis na tortillę z pomidorami i mozzarellą na pewno trafi na moje talerze.
W sumie ja też zawsze kapustę wybieram jak jest młoda. Bedę musiała spróbować tej tortilli
Pychota! Bardzo lubię takie jedzonko
Mega pyszne! Właśnie się zajadam, tyle że nie mogę jeść nabiału, więc mozzarelle zastąpiłam wegańskim cheddarem bo tylko to miałam w lodówce :D Trafiłam tu przypadkiem ale widzę tu dla siebie wiele pomysłów i przepisów do wypróbowania, pozdrawiam serdecznie