Naleśniki z musem truskawkowym to małe rozpieszczenie, żeby poczuć już trochę beztroskę weekendu. Nie znam chyba bardziej uniwersalnego comfort food niż naleśniki. Każdy je uwielbia, można nadziać je wszystkim i każdy może znaleźć swoją ulubioną wersję. Ja dzisiaj przygotowałam dla Was wersję naprawdę ekstra. Przed Wami przepyszne kasztanowe naleśniki z musem i twarożkiem. Kiedyś bardzo nie lubiłam miksować truskawek, ale odkąd zrobiłam taki mus truskawkowy do owsianki przepadłam. Jest idealnie słodko-kwaskowaty, ma idealną konsystencję i świetnie pasuje na wierzch każdego deseru czy słodkiego śniadania. Tak naprawdę takie naleśniki można też zrobić z innej mąki. Ja wymyśliłam sobie kasztanową mąkę, bo ma lekko orzechowy smak, który świetnie pasuje mi do twarożku i truskawek. Jednak, z naleśnikami pszennymi czy gryczanymi czy nawet bezglutenowymi kokosowymi, całość będzie również bardzo smaczna. Kombinujcie jeśli nie macie kasztanowej mąki – naleśniki z musem truskawkowym trzeba spróbować chociaż raz w sezonie. Zaufajcie mi ;)

SKŁADNIKI
Naleśniki kasztanowe: (jeśli chcecie możecie zrobić z każdej innej mąki, zawsze będzie pysznie :))
- 100 g mąki kasztanowej
- 1 jajko
- 1/2 szklanki wody lub mleka
Pozostałe:
- 125 g zmielonego twarogu półtłustego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- ok. 400 g truskawek,
- ew. 2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
PRZYGOTOWANIE
Naleśniki:
- Jajko ubijamy lekko trzepaczką. Dodajemy mąkę, wodę lub mleko, a następnie energicznie mieszamy do połączenia.
- Rozgrzewamy porządnie patelnię, w razie potrzeby lekko ją natłuszczamy i smażymy cztery naleśniki.
Nadzienie:
- Truskawki odszypułkowujemy. Połowę z nich umieszczamy w misie blendera i miksujemy na jednolity mus, a resztę kroimy na plasterki.
- Każdy naleśnik smarujemy twarożkiem, układamy pokrojone truskawki, polewamy ew. miodem i zwijamy.
- Naleśniki układamy na talerzach i polewamy musem truskawkowym. Smacznego :)
