fbpx

Kasztanowe naleśniki z musem truskawkowym i twarożkiem – pyszne słodkie śniadanie lub deser na lato

by Kucharka w baletkach

Naleśniki z musem truskawkowym to małe rozpieszczenie, żeby poczuć już trochę beztroskę weekendu. Nie znam chyba bardziej uniwersalnego comfort food niż naleśniki. Każdy je uwielbia, można nadziać je wszystkim i każdy może znaleźć swoją ulubioną wersję. Ja dzisiaj przygotowałam dla Was wersję naprawdę ekstra. Przed Wami przepyszne kasztanowe naleśniki z musem i twarożkiem. Kiedyś bardzo nie lubiłam miksować truskawek, ale odkąd zrobiłam taki mus truskawkowy do owsianki przepadłam. Jest idealnie słodko-kwaskowaty, ma idealną konsystencję i świetnie pasuje na wierzch każdego deseru czy słodkiego śniadania. Tak naprawdę takie naleśniki można też zrobić z innej mąki. Ja wymyśliłam sobie kasztanową mąkę, bo ma lekko orzechowy smak, który świetnie pasuje mi do twarożku i truskawek. Jednak, z naleśnikami pszennymi czy gryczanymi czy nawet bezglutenowymi kokosowymi, całość będzie również bardzo smaczna. Kombinujcie jeśli nie macie kasztanowej mąki – naleśniki z musem truskawkowym trzeba spróbować chociaż raz w sezonie. Zaufajcie mi ;)

Kasztanowe naleśniki z musem truskawkowym i twarożkiem

Drukuj
Liczba porcji: 2 (4 naleśniki)
Wartości odżywcze: 375 kalorii 18b, 58w, 8t, 4bł na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

Naleśniki kasztanowe: (jeśli chcecie możecie zrobić z każdej innej mąki, zawsze będzie pysznie :))

  • 100 g mąki kasztanowej
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki wody lub mleka

Pozostałe:

  • 125 g zmielonego twarogu półtłustego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • ok. 400 g truskawek,
  • ew. 2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego

PRZYGOTOWANIE

Naleśniki:

  1. Jajko ubijamy lekko trzepaczką. Dodajemy mąkę, wodę lub mleko, a następnie energicznie mieszamy do połączenia.
  2. Rozgrzewamy porządnie patelnię, w razie potrzeby lekko ją natłuszczamy i smażymy cztery naleśniki.

Nadzienie:

  1. Truskawki odszypułkowujemy. Połowę z nich umieszczamy w misie blendera i miksujemy na jednolity mus, a resztę kroimy na plasterki.
  2. Każdy naleśnik smarujemy twarożkiem, układamy pokrojone truskawki, polewamy ew. miodem i zwijamy.
  3. Naleśniki układamy na talerzach i polewamy musem truskawkowym. Smacznego :)
naleśniki z musem truskawkowym

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close