fbpx

Wegański bowl z tofu, bobem i truskawkami

by Kucharka w baletkach

Lato trochę uciekło, więc skoro pogoda nie chce nam serwować słońca to warto chociaż serwować sobie letnie pyszności na talerzu. Dzisiaj mam dla Was danie inspirowane kuchnią hawajską, którym zajadałam się w Portugalii i które w ostatnich latach zrobiło furorę, czyli poke bowl. Najbardziej tradycyjne poke bowl jest z marynowanym tuńczykiem, co sprawia, że trochę przypomina sushi. Jednak idea bowli bardzo szybko wyewoluowała – pojawiły się bowle z kurczakiem czy tofu. Ja przygotowałam dla siebie i dla Was wegański bowl z tofu, bobem i truskawkami. I okazało się, że bób i truskawki idealnie do siebie pasują, a w połączeniu ze słodko-cierpkim dressingiem balsamicznym smakują idealnie. Generalnie uwielbiam bowle za to, że są świeże, lekkie i sycące. Są idealnym obiadem na lato, ale można traktować je też jako sycącą sałatkę. Ja kiedyś nie byłam do nich przekonana, ale ostatnie upały pokazały mi, że obiady nie muszą być gorące, a teraz jak już nawet nie ma upałów to i tak mi dalej smakują ;-)

Wegański bowl z tofu, bobem i truskawkami

(2 porcje)

~ 100 g ryżu (lub kaszy jaglanej / komosy ryżowej jeśli wolicie)
~ 200 g obranego bobu (z ok. 300 g bobu w łupinkach)
~ 1 kostka tofu naturalnego (ok. 180 g)
~ 200 g truskawek
~ 1 średnia marchewka (ok. 100 g)
~ 1 małe awokado (ok. 100 g miąższu)
~ 3 łyżki sosu sojowego
~ szczypta pieprzu czarnego
~ 1 łyżka oliwy lub oleju
~ 2 łyżki czarnego lub białego sezamu

Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Następnie mieszamy go z 2 łyżkami sosu sojowego i szczyptą pieprzu. Przekładamy na dno miseczek, w których będziemy tworzyć nasze bowle.

Bób obieramy i gotujemy ok. 10-15 minut do miękkości (łatwiej obierać po ugotowaniu, ale ja zawsze wolę przed. Zróbcie jak wolicie ;-)).

Tofu kroimy w kosteczkę. Polewamy 1 łyżką sosu sojowego. Podsmażamy na rozgrzanym oleju lub oliwie, aż się zarumieni.

Od truskawek odcinamy szypułki i kroimy w plasterki lub ćwiartki. Marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Awokado obieramy i kroimy w plasterki.

Na ryżu układamy bób, obok truskawki, tofu, marchewkę i awokado wypełniając całą miseczkę. Posypujemy sezamem (możemy wcześniej podprażyć na suchej patelni).

Dressing balsamiczny:
~ 1 łyżka oliwy
~ 3 łyżki wody
~ 3 łyżki octu winnego
~ 2 łyżki syropu klonowego (w wersji niewegańskiej można użyć miodu)
~ sól, pieprz

Mieszamy wszystko razem w miseczce. Polewamy przygotowane bowle i podajemy. Smacznego :-)

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close