fbpx

Idealny wegański żurek na Wielkanoc – z wędzoną solą podany z roślinną białą kiełbasą

by Kucharka w baletkach

Idealny wegański żurek to kolejny roślinny żurek. Świetnie zastąpi tradycyjny wielkanocny żurek na mięsie dla wegetarian i wegan. A również dla tych, którzy nie przepadają za klasycznym żurkiem.

U nas w domu nigdy nie było tradycji jedzenia żurku w Wielkanoc. Postanowiłam więc sama nastawiać zakwas i gotować żurki dopiero 3 lata temu. Mam wrażenie, że z roku na roku lubię je coraz bardziej. I dodatkowo, coraz bardziej skłaniam się ku roślinnym wersjom.

Idealny wegański żurek na Wielkanoc po latach prób

Idealny wegański żurek w białej miseczce

Ten wegański żurek swój fajny wyrazisty charakter zawdzięcza nie tylko zakwasowi. Jego sekretem jest też dodatek soli wędzonej, której absolutnie nie wolno pomijać. Nadaje ona właśnie ten charakterystyczny wędzony smaczek, który każda z nas w żurku szuka.

Ja muszę przyznać ,że się zakochałam w tym żurku. Jadłam go nie tylko przed Wielkanocą, ale też po. I już nie mogę doczekać się, kiedy będę go gotować znowu dla mojej mamy, bo będę miała znowu okazję go zjeść. Moja mama nawet poprosiła mnie, żebyśmy włączyli żurek do naszego wielkanocnego śniadania. Nie wiem czy przejdzie z moimi wybrednymi nielubiącymi nowości braćmi, ale z takim smakiem ma dużą szansę ;)

Bardzo zachęcam do pokuszenia się o wegańską białą kiełbasę, która idealnie go dopełnia. Ja sama robiąc ją pierwszy raz byłam dość sceptycznie nastawiona. Wystarczyło jednak spróbować raz, żebym całkowicie zmieniła zdanie ;)

Idealny wegański żurek na Wielkanoc

Drukuj
Liczba porcji: 4 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 490 kalorii 19B, 67W, 16T, 13 bł na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka oleju
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 6-7 ziarenek pieprzu
  • 1,5 l wody
  • 2 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera (ok. 100 g)
  • 1 mała cebula (opalona nad kuchenką gazową lub w piekarniku)
  • 3-4 ziemniaki (ok. 500 g)
  • 1 łyżeczka soli wędzonej
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 500 ml zakwasu na żurek (lub taki z tego przepisu ;)) – do zupy dodajemy sam zakwas bez ząbków czosnku, liści laurowych i ziela
  • sól, pieprz
  • do podania: wegańska biała kiełbasa

PRZYGOTOWANIE

  1. Ząbki czosnku smażymy na rozgrzanym oleju w dużym garnku.
  2. Po ok. 1 minucie dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarnkach.
  3. Po minucie dolewamy wodę i dodajemy obrane marchewki, pietruszkę, seler, cebulę, suszone grzyby i sól. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień na średni. Gotujemy pod przykryciem ok. 1 godzinkę, aż warzywa zmiękną.
  4. Bulion przecedzamy przez sito.
  5. Następnie dodajemy do niego ziemniaki pokrojone w kosteczkę, doprawiamy solą wędzoną i dodajemy zakwas oraz majeranek. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień na średni i gotujemy ok. 10-15 minut, aż ziemniaki zmiękną.
  6. Podajemy z wegańską białą kiełbasą, i w wersji wegetariańskiej, z jajkiem na twardo. Ja lubię też wrzucić gotowane jarzyny z bulionu, bo lubię gęste zupy, ale to już wedle gustu :)

coś na dokładkę?

2 komentarze

Ola 24 lutego 2024 - 14:16

Ziemniaki gotujemy razem w wywarze i potem przecedzamy, chyba mały błąd bo widze ze potem dodajemy ziemniaki

Odpowiedz
Kucharka w baletkach 25 lutego 2024 - 19:41

Hej, dziękuję Ci za tą uwagę – ziemniaki dodaje się później, pośpieszyłam się z nimi w przepisie ;)

Odpowiedz

Skomentuj

Close