fbpx
Home Dania wegańskie Idealny wegański żurek na Wielkanoc – z wędzoną solą podany z roślinną białą kiełbasą

Idealny wegański żurek na Wielkanoc – z wędzoną solą podany z roślinną białą kiełbasą

by Kucharka w baletkach

Wegański żurek idealny to kolejny roślinny żurek, który świetnie zastąpi tradycyjny wielkanocny żurek na mięsie dla wegetarian i wegan albo dla tych, którzy nie przepadają za klasycznym żurkiem. U nas w domu nigdy nie było tradycji jedzenia żurku w Wielkanoc, a sama zaczęłam nastawiać zakwas i gotować żurki dopiero 3 lata temu i mam wrażenie, że z roku na roku lubię je coraz bardziej i coraz bardziej skłaniam się ku roślinnym wersjom. Ten wegański żurek swój fajny wyrazisty charakter zawdzięcza nie tylko zakwasowi, ale też dodatku soli wędzonej, której absolutnie nie pomijajcie. Ja się zakochałam w tym żurku i już nie mogę doczekać się, kiedy będę go gotować dla mojej mamy, bo będę miała znowu okazję go zjeść :D 

Drukuj

Idealny wegański żurek na Wielkanoc

Liczba porcji: 4 Czas przygotowania: Wartości odżywcze 490 kalorii, 19B, 67W, 16T, 13 bł (w gramach)

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka oleju
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 6-7 ziarenek pieprzu
  • 1,5 l wody
  • 2 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera (ok. 100 g)
  • 1 mała cebula (opalona nad kuchenką gazową lub w piekarniku)
  • 3-4 ziemniaki (ok. 500 g)
  • 1 łyżeczka soli wędzonej
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 500 ml zakwasu na żurek (lub taki z tego przepisu ;)) – do zupy dodajemy sam zakwas bez ząbków czosnku, liści laurowych i ziela
  • sól, pieprz
  • do podania: wegańska biała kiełbasa

PRZYGOTOWANIE

  1. Ząbki czosnku smażymy na rozgrzanym oleju w dużym garnku.
  2. Po ok. 1 minucie dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarnkach.
  3. Po minucie dolewamy wodę i dodajemy obrane marchewki, pietruszkę, seler, ziemniaki pokrojone w kosteczkę (można je wcześniej obrać), cebulę, suszone grzyby i sól. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień na średni. Gotujemy pod przykryciem ok. 1 godzinkę, aż warzywa zmiękną.
  4. Bulion przecedzamy przez sito.
  5. Następnie dodajemy do niego ziemniaki pokrojone w kosteczkę, doprawiamy solą wędzoną i dodajemy zakwas oraz majeranek. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień na średni i gotujemy ok. 10-15 minut, aż ziemniaki zmiękną.
  6. Podajemy z wegańską białą kiełbasą, i w wersji wegetariańskiej, z jajkiem na twardo. Ja lubię też wrzucić gotowane jarzyny z bulionu, bo lubię gęste zupy, ale to już wedle gustu :)

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close