Wegański pasztet z soczewicy i batatów

Ostatnio moje główne inspiracje czerpię z blogów wegańskich i powoli odkrywam, jaka ta kuchnia jest smaczna i jak ogromny ma potencjał. I chociaż nie umiałabym porzucić mięsa, a zresztą w mojej rodzinie to raczej niemożliwe to lubię czasem sama dla siebie spróbować czegoś odmiennego. I odkąd zrobiłyśmy z przyjaciółką wegańskie burgery z marchewki, które świetnie się trzymały, nie rozlatywały i nie potrzebowały żadnego jajka to jeszcze bardziej uwierzyłam w kuchnię wegańską. I od tego czasu wpadłam w pasztetowy szał. Dotąd na blogu pojawił się już jeden, po drodze był kolejny (już wkrótce ;>), a dzisiaj mam dla Was całkowicie mój i absolutnie przepyszny. Postawiłam na połączenie czerwonej soczewicy i batatów i wyszedł przewspaniały. Lekko słodki dzięki batatom, o zdecydowanym, głębokim smaku, idealny do kanapek, jak i jedzony po prostu jako przekąska. Konieczny do spróbowania! Nawet nie starcza mi słów, żeby Wam polecić wegański pasztet z soczewicy i batatów, bo jest zbyt dobry, by słowa mogły go opisać ;p Przekonajcie się sami ;)
PS: Piekłam go w foremkach od muffinek, bo nie mam tutaj pod ręką odpowiedniej foremki, ale można go upiec w zwykłej keksówce ;)

Wegański pasztet z soczewicy i batatów

(keksówka 20×11 cm/20 foremek na muffinki)

~ 100 g kaszy jaglanej suchej
~ 200 g czerwonej soczewicy suchej
~ 400 g upieczonych batatów
~ 1 duża cebula
~ 2-3 łyżki oleju
~ 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
~ 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
~ 1/2 łyżeczki cynamonu
~ 1 łyżeczka suszonej pietruszki (zapomniałam o niej, ale będzie idealnie pasować!)
~ sól, pieprz

Kaszę jaglaną gotujemy ok. 20 minut. Odcedzamy i studzimy. Soczewicę również gotujemy ok. 20 minut i również studzimy.

Kaszę, soczewicę i bataty miksujemy blenderem na gładką, jednolitą masę.

Cebulę drobniutko siekamy i podsmażamy na oleju, aż będzie rumiana. Dodajemy do zmiksowanej masy i dobrze mieszamy. Dodajemy paprykę, kmin, cynamon, pietruszkę. Solidnie solimy i pieprzymy. Wszystko mieszamy i przekładamy do keksówki lub foremek do muffinek. Pieczemy 45-50 minut w 200 stopniach. Wyjmujemy i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Zajadamy ze smakiem. Smacznego :)

Bataty everywhere

Drukuj



8 thoughts on “Wegański pasztet z soczewicy i batatów”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *