Wegańskie pancakes bananowe

Weekend się już pięknie rozpoczął. W końcu mamy więcej czasu rano, żeby zjeść leniwe śniadanie i podumać nad kubkiem kawy lub spędzić czas z najbliższymi. Na dobre rozpoczęcie tych jakże pięknych i szybko mijających dni mam dzisiaj dla Was nieskomplikowane wegańskie pancakes bananowe. Bardzo łatwe w przygotowaniu, szybkie i wymagające niewielkiej ilości składników. Pamiętam, że jak próbowałam właśnie takie znaleźć trafiałam na same przepisy z dużą ilością dziwnych składników, więc w końcu zrobiłam po swojemu i wyszło super. Nie mówię, że te przepisy zawierające mąki z kosmosu , jakieś octy jabłkowe czy inne rzeczy są złe, ale ja rano potrzebuję prostoty :p Dlatego ja na leniwe bezstresowe śniadanie proponuję złapanie mąki, proszku, banana i mleka sojowego (w wersji wegetariańskiej może być zwykłe mleko ;)), zmieszanie tego wszystkiego, usmażenie paru placków w parę minut i rozkoszowanie się pięknym dniem. Prostota to czasem remedium na wszystko ;)

Wegańskie pancakes bananowe

 (2 porcje)

~ 150 g mąki pszennej (razowej lub zwykłej)
~ 1 średni banan
~ 3/4 szklanki mleka sojowego
~ 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Banana rozgniatamy. Mieszamy z mąką i proszkiem. Dolewamy mleko i mieszamy dokładnie trzepaczką. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany (w razie potrzeby dolewamy jeszcze troszkę mleka ;)). Smażymy placki na rozgrzanej patelni. Podajemy z owocami, jogurtem, masłem orzechowym czy  czymkolwiek macie ochotę. Smacznego :)

Drukuj



5 thoughts on “Wegańskie pancakes bananowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *